woensdag 26 augustus 2009

Ted Kennedy : The Kennedy Curse

De Kennedy-familie heeft al zoveel ongeluk gehad dat het al een eigen naam heeft: de Kennedy Curse. JFK, de beroemdste Kennedy, werd neergeschoten; zijn jongere broer Robert onderging hetzelfde lot; vier familieleden, waaronder de zoon van JFK, kwamen om in vliegtuigongelukken, de zoon van Robert had een skiongeval en JFK's zuster Rosemary werd een halve plant na een mislukte lobotomie. En de jongste spruit van de negen broers en zussen, Edward Moore Kennedy, heeft ook zo'n zwarte pagina in zijn geschiedenis. Want als er geen Kennedy stierf op een onnatuurlijke manier, had hij altijd wel iets louche aan zijn been. Bij Ted Kennedy was dat het Chappaquiddick Incident in 1969: zijn auto werd teruggevonden in een creek, met daarin de verdronken Mary Jo Kopeche, een campagnemedewerkster. Kennedy beweerde later dat hij de controle over het stuur had verloren en in de creek was gereden. Hij wist uit de auto te kruipen en keerde terug naar zijn hotel zonder het ongeluk aan te geven. Kopeche werd pas de volgende ochtend teruggevonden: later bleek dat ze nog enkele uren in een luchtbel vast zat en dat ze het er waarschijnlijk wel levend vanaf had gebracht, had iemand alarm geslagen. De precieze omstandigheden zijn altijd onduidelijk gebleven, maar Chappaquiddick zorgde er wel voor dat Ted zijn presidentskandidatuur voor 1972 en 1976 in de ijskast kon steken.

Sinds 1962 zetelde de jongste Kennedy in de Senaat, een positie die hij zijn hele leven zou blijven bekleden. Hij was toen al zijn oudste broer kwijt, die in de Tweede Wereldoorlog was omgekomen. In '63 werd JFK neergeschoten in Dallas. In 1964 overleefde Ted een vliegtuigcrash, die hem wel voor de rest van zijn leven opzadelde met rugproblemen. In '68 dan werd zijn lievelingsbroer Robert neergeschoten, waardoor alle hoop van de familie - en alle druk - nu op Teds schouders terechtkwam. In 1980 waagde hij zijn kans bij de presidentsverkiezingen, maar het spook van Chappaquiddick zweefde boven zijn hoofd als een zwaard van Damocles en de Democraten kozen voor Carter als hun kandidaat.

Vanaf dan besloot Ted om zich volledig aan zijn senatoriële carrière te wijden en al snel ontpopte hij zich tot de grote voorvechter van de liberale zaak. Kennedy speelde als geen ander het Amerikaanse politieke spelletje: moeiteloos wist hij de procedures van de Senaat te gebruiken in zijn voordeel. Vriend en vijand kreeg steeds meer respect voor hem, iedereen zocht meer en meer zijn steun en het feit dat hij een Kennedy was, hielp natuurlijk ook. Bij gebrek aan een lange geschiedenis om op terug te vallen en de noodlottige familieperikelen van de Kennedy-clan waren de telgen van dat geslacht zo'n beetje een Amerikaanse koninklijke familie geworden. Ted Kennedy ontpopte zich als een ware Realpolitiker, sloot coalities hier en daar, ook met Republikeinen als dat nodig was, met als gevolg een hele resem vooruitstrevende wetten - naar Amerikaanse normen, wel te verstaan. Ondanks zijn katholieke achtergrond steunde hij abortus, waarbij hij de nadruk legde op het recht van keuze van de vrouw. Zijn Home State, Massachusetts, was de eerste die huwelijken van hetzelfde geslacht toeliet. Immigranten moesten volgens hem meer rechten krijgen (niet echt onlogisch in een land dat volledig op immigranten gebouwd is, iets dat ze daar over de plas nogal snel vergeten) en de wapens in de USA moesten aan banden gelegd worden - gun control was hier het magische woord.

Zijn laatste huzarenstukje was zijn rol als 'koningmaker' in de laatste campagne voor de presidentsverkiezingen. Aanvankelijk bleef hij neutraal, maar uiteindelijk zette hij zijn geld op Barack Obama, die de nominatie en de daaropvolgende verkiezingen won. Obama had de steun van de illustere Kennedy blijkbaar gekregen voor zijn tegenstand aan de oorlog in Irak. Dixit Kennedy, die Hillary Clinton hiermee op haar plaats zette. Het feit dat Hillary's man Bill zich voluit had uitgesproken voor zijn vrouw had er naar het schijnt ook veel mee te maken.
Hoe het ook zij, Ted Kennedy was één van de opvallende aanwezigen bij Obama's inauguratie. In 2008 werd er bij Kennedy een hersentumor ontdekt, die hem uiteindelijk ook zou vellen. Edward Moore Kennedy werd 77. Hij was misschien niet de beroemdste van de clan, maar achteraf bekeken wel degene die het meeste gedaan heeft gekregen.

Geen opmerkingen: