dinsdag 25 augustus 2009

John Vermeulen : sciencefiction uit Vlaanderen

De Vlaamse auteur John Vermeulen is op 68-jarige leeftijd overleden. Vermeulen werd in 1941 geboren te Antwerpen. Op zijn veertiende reeds publiceerde hij zijn eerste boek, de sciencefictionroman De Vervloekte Planeet. Na zijn afstuderen werkte hij enkele jaren als technicus op een schip en later ging hij in dienst bij Coca Cola. Ondertussen verscheen er ook geregeld een scifi-roman van zijn hand. Vermeulen, een gepassioneerd zeiler, kreeg de kans om echt van zijn pen te gaan leven toen hij hoofdredacteur werd van enkele Belgische watersportmagazines.

Zijn meest succesrijke periode als schrijver kwam er in de jaren '80 toen hij de sciencefiction inruilde voor het meer lucratieve thrillergenre. Op enkele jaren tijd schreef hij een half dozijn luchtige thrillers rond het personage Ansen Wagner, een soort vrouwelijke James Bond met feministische trekjes. Vermeulen was een literaire duizendpoot die zowat alles schreef wat enigszins verkocht. Onder zijn eigen naam (soms gebruikte hij het chiquere John C. Vermeulen) alsook onder de pseudoniemen John Linden en Tessy Bénigne schreef hij karrenvrachten boeken: scifi en thrillers, maar ook horror, historische romans, kinderboeken, non-fictie (waaronder zelfs een kookboek) en blijspelen. Hij was ook auteur van een reeks Vlaamse Filmpjes en publiceerde kortverhalen in Playboy en Penthouse. Onder het pseudoniem Tessy Bénigne, zogezegd een ex-hoertje dat haar memoires schreef, publiceerde hij zelfs enkele erotische romans. Johan Anthierens trapte er volledig in en schreef een lange en lovende recensie voor De Volkskrant.

De laatste jaren kende John Vermeulen weer een revival. Hij was intussen teruggekeerd naar de boeken waar hij mee begonnen was en die hij zelf het liefste schreef, namelijk de sciencefictionromans. Zijn roman Ring van Eeuwigheid uit 2002 wordt algemeen beschouwd (en ook door Vermeulen zelf) als zijn magnum opus. Het is een bijzonder lijvige metafysische roman die motieven als het raadsel 'tijd', ufo's, de missing link en de Bermuda-driehoek aanpakt (en aan dat alles zogezegd een sluitende verklaring geeft). Het werk van John Vermeulen werd vertaald in onder andere het Duits, Japans, Spaans, Hongaars, Frans en Engels. Vooral in Duitsland was hij populair. Van de Duitse vertalingen van zijn historische romans over Pieter Bruegel, De Ekster op de Galg (1992), en Jeroen Bosch, De Tuin der Lusten (2001), werden honderdduizenden exemplaren verkocht. In Vlaanderen werd, tot grote frustratie van Vermeulen, echter vaak de neus opgehaald voor sciencefiction van eigen bodem en blijft men liever zweren bij de gevestigde angelsaksische waarden.

1 opmerking:

Molière zei

Jammer dat zo'n veelzijdig schrijver moet overlijden om wat media-aandacht te krijgen in Vlaanderen... Misschien ontdekken nu toch nog wat lezers zijn werk.