vrijdag 7 augustus 2009

Ferdi E.: Moordenaar van Gerrit Jan Heijn

Als je enkel met je voornaam en de eerste leter van je achternaam in de krant staat, dan weet je dat je wel eens voor "foute" redenen beroemd zou geworden kunnen zijn. Dat geldt dus ook voor Ferdi E.
De moord op Gerrit Jan Heijn, topman het Nederlandse supermarktconcern Ahold, deed in 1987 veel stof opwaaien in België en Nederland. Hij werd op de fiets aangereden door een graafmachine, nadat hij had verzuimd voorrang te verlenen.
Ferdi E. werd in april 1988 gearresteerd. De zaak-Heijn was toen al zeven maanden onopgelost. De Ahold-topman verdween op 9 september 1987, nadat hij zijn woning had verlaten voor een tandartsbezoek. Achteraf bleek dat E. Heijn al op de dag van de ontvoering had doodgeschoten, maar diens familie en het Ahold-concern maandenlang in de waan liet dat Heijn nog leefde. E. schreef dertien losgeldbrieven aan de familie Heijn en stuurde onder meer de pink van zijn slachtoffer, die hij afsneed nadat hij hem had vermoord, op als drukkingsmiddel.
In november 1987 kreeg hij een deel van het door hem geëiste losgeld en 1236 diamanten. Tegen Kerstmis begon E. dat geld in een supermarkt in Amsterdam-Noord uit te geven, waardoor hij tegen de lamp liep. Pas nadat de man op 6 april 1988 werd opgepakt, bleek dat Gerrit Jan Heijn al lang niet meer leefde.
E. werd in november 1988 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling van de regering. Na zeven jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, werd hij voor de tbs-behandeling in een kliniek geplaatst. Die eindigde na drie jaar. In 1999 diende de man een gratieverzoek in, dat werd afgewezen. Twee jaar later kwam E. vrij.

Geen opmerkingen: