dinsdag 25 augustus 2009

Toni Sailer: drievoudig Olympisch skikampioen

De eerste man die op de olympische winterspelen alledrie de Alpijnse skidisciplines won, de Oostenrijker Toni Sailer, is overleden na een slepende ziekte. Hij realiseerde die krachttoer op de olympische winterspelen van 1956 in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo. Hij zegevierde zowel in de slalom, de reuzenslalom en de afdaling. De olympische competitie gold toen ook als wereldkampioenschap, waardoor Sailer zes vliegen in drie klappen sloeg. Hij werd dat jaar ook wereldkampioen in de combinatie, een niet-olympische discipline.

Op het WK van 1958 evenaarde hij bijna zijn prestatie van op de spelen. Hij veroverde opnieuw goud op de reuzenslalom, de afdaling en de combinatie. Enkel op de slalom moest hij zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Josef Rieder. Sailer werd in zijn land uitgeroepen tot sportman van de eeuw.

Na zijn actieve sportcarrière ging hij de showbizz in: hij werd acteur en schlagerzanger. In 1972 keerde hij terug naar het skiën als technisch directeur en hoofdtrainer bij de Oostenrijkse skifederatie. Later werd hij ook wedstrijdleider bij de Hahnenkammrennen in Kitzbühel. Daarnaast was hij ook actief als technisch-directeur van de internationale
skifederatie FIS bij diverse internationale wedstrijden.

Toni Sailer in actie tijdens de winterspelen van 1956

Geen opmerkingen: