vrijdag 7 augustus 2009

Bobby Robson: every inch a gentleman

Het WK Voetbal van 1990 in Italië ligt de Belgische voetballiefhebber nog steeds op de maag. In de achtste finale werden de Rode Duivels eruit geknikkerd door Engeland. De naam David Platt is zelfs in Engeland al iedereen vergeten, maar in België krijgen veel sportliefhebbers nog koude rillingen als ze de naam horen. Platt velde het harde verdict voor België diep in de verlengingen: 2-1 voor de Britten, België naar huis.

Aan het roer van het Engelse elftal stond toen trainer Bobby Robson, ondertussen Sir Bobby Robson. Robson overleed op 76-jarige leeftijd aan kanker. Robson is een legende in het Engelse voetbal, die het zowel als speler als als trainer maakte. Zijn spelerscarrière leidde Robson naar Fulham en West Bromwich Albion. Hij speelde op Craven Cottage van 1950 tot 1956 en van 1962 tot 1967 en op The Hawthorns van 1956 tot 1962. In die periode verzamelde Robson 20 caps voor de Engelse nationale ploeg waarin hij 4 keer scoorde.

Ook de trainerscarrière van Robson was succesvol. Het strafste wat hij deed als trainer was een grijze ploeg als Ipswich Town omtoveren tot een topper in de Premier League en in Europa. Tijdens zijn passage pakte hij met Ipswich de FA Cup en won hij in 1982 de Uefa Cup. De Football Association was onder de indruk van de prestaties van Bobby en hij werd in 1982 nationaal selectieheer. Dat bleef hij tot 1990, na het WK waarin de halve finales gehaald werden. Naderhand ging hij nog aan de slag bij Europese (sub)topclubs als PSV Eindhoven (2x landskampioen), Porto (2x landskampioen), Sporting Lissabon, Barcelona (Beker voor bekerwinnaars en Copa del Rey) en Newcastle.

Geen opmerkingen: