dinsdag 18 augustus 2009

Les Paul : de Gibson Les Paul

De Amerikaanse gitaarbouwer en gitarist Les Paul is op 94-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Les Paul (geboren in 1915 als Lester William Polsfuss) was al van kindsbeen af gefascineerd door muziek. Op zijn 8ste kon hij al vlot de mondharmonica bespelen en tegen dat hij 13 jaar was trad hij al op als volleerd country muzikant. Samen met zijn vrouw Mary Ford scoorde hij begin jaren '50 een reeks hits waaronder How High The Moon en Vaya Con Dios die beiden de nummer 1 plaats in de Amerikaanse hitlijsten bemachtigden.

In 1939 bouwde Les Paul één van de eerste elektrische gitaren, die hij The Log noemde. Hij trok met zijn ontwerp naar de Gibson Guitar Corporation waar ze er aanvankelijk niet echt storm voor liepen. Toen Leo Fender eind jaren '40 echter met zijn elektrische gitaren op de markt kwam, ging Gibson toch aan de slag met Pauls ontwerp om zelf een model te produceren die de Gibson Les Paul zou worden. Paul, die op dat moment dus een succesvol muzikant was, werd zelf het gezicht waaraan de naar hem vernoemde gitaar werd opgehangen en tekende een exclusiviteistcontract met Gibson.

De Gibson Les Paul is, samen met de Fender Telecaster, waarschijnlijk de belangrijkste elektrische gitaar die ooit werd gebouwd. Hij wordt gebruikt in zowat alle muziekgenres maar vooral in de rock & roll was het natuurlijk een sleutelinstrument. Fervente Gibson Les Paul spelers waren onder andere Paul McCartney, George Harrison, Keith Richards, Eric Clapton en Jimmy Page. De bekendste individuele Gibson Les Paul gitaar was ongetwijfeld George Harrison zijn kersrode exemplaar dat hij 'Lucy' doopte. De Beatles gitarist zou deze gebruiken voor de opnames van The White Album en later ook voor Let It Be en Abbey Road. Tot zijn dood bleef Lucy Harrisons meest gekoesterde gitaar in een toch indrukwekkende verzameling.

Behalve als gitaarbouwer en als muzikant liet Les Paul zelfs nog op een derde wijze zijn voetafdruk na op de muziekgeschiedenis. Hij was immers ook baanbrekend als opnametechnieker. Zo creëerde hij bijvoorbeeld de eerste achtsporen-recorder die Ampex voor hem zou bouwen in zijn eigen opnamestudio, en ontwikkelde hij het concept 'sound-on-sound recording' ook wel 'overdubben' genoemd.

In 1988 werd Les Paul opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. De Gibson Les Paul is vandaag de dag nog steeds één van de meest bespeelde en verkochte elektrische gitaren ter wereld.

Hier een Youtube filmpje waarin Les Paul samen met zijn vrouw Mary Ford zijn hit The World Is Waiting For The Sunrise brengt:En hier in een versie van Revolution staat George Harrison zijn befaamde Gibson Les Paul te betokkelen:

Geen opmerkingen: