zondag 1 februari 2009

Dewey Martin : ex-drummer


Drummer Dewey Martin van de legendarische countryrockband Buffalo Springfield is op 68-jarige leeftijd gestorven. De Canadees Martin, bij de burgerlijke stand bekend als Walter Milton Dewayne Midkiff, stichtte in 1965 samen met Neil Young, Stephen Stills, Richie Furay en Bruce Palmer de groep Buffalo Springfield die min of meer de voorbode was van het al even legendarische gelegenheidsgezelschap Crosby, Stills, Nash and Young.

De Buffalo Springfield bleef slechts twee jaar bij elkaar, goed voor drie albums. Maar de band drukte zijn stempel op de ontwikkeling van de rock. Liedjes als "For What It's Worth", "Mr.Soul", "Rock 'n' Roll Woman" en "Broken Arrow" werden klassiekers en sommige ervan duiken nog steeds wel eens in het liverepertoire van de Canadees Neil Young op. De groep spatte uit elkaar door spanningen tussen en de muzikale ambities van de frontmannen, Neil Young en Stephen Stills. Hun relatie bleef er een van liefde en haat, tot en met ruzies die via gitaarduels op de scène werden uitgevochten. Pogingen van Martin om bij andere bands aan te knopen met het succes liepen op niet veel uit. Enkel als sessiedrummer bij The Monkeys maakte hij nog furore.

De doodsoorzaak is onduidelijk. Maar volgens zijn vriendin kende Martin gezondheidsproblemen en was hij zelden nog in het openbaar te zien.

Geen opmerkingen: