maandag 9 februari 2009

James Whitmore: best supporting actor

James Whitmore (geboren op 1 oktober 1921) is vrijdag in zijn huis in Malibu overleden. In november 2008 werd longkanker vastgesteld, waaraan hij nu bezweken is.

James Whitmore was onder andere bekend om zijn one-manshows, waarin hij bestaande figuren neerzette als cowboy-humorist Will Rogers en de presidenten Theodore Roosevelt en Harry Truman. Maar hij was ook een gevierd filmacteur. Zo sleepte hij 2 oscarnominaties in de wacht: een voor beste bijrol met 'Battleground', een film uit 1949 waarin hij een militair vertolkte tijdens het Ardennenoffensief, en een voor beste acteur met 'Give 'Em Hell, Harry!', de verfilming uit 1975 van de one-manshow waarin hij president Harry Truman speelde. Hij was ook te zien in films als 'Planet Of The Apes', waarin hij de voorzitter van het apenparlement speelde, en 'The Shawshank Redemption', als de bibliothecaris-gevangene voor wie een leven buiten de gevangenismuren ondenkbaar was.

Toch bleef het theater zijn grote liefde. "Films maken is saai", zei hij in 1994, "Je wacht en wacht en dan is het opeens 'magic time'. In het theater gaat het doek op en heeft de acteur meteen de touwtjes in handen."

Hij haalde echter zijn neus niet op voor televisie. Zo speelde hij bijrollen in series als 'CSI' en 'The Practice'. Voor zijn rol (Raymond Oz) in twee afleveringen van 'The Practice', kreeg hij een Emmy Award voor 'Outstanding Guest Actor in a Drama Series'.

Hij werd uiteindelijk 87. En hij was 4 keer getrouwd, waarvan tweemaal met dezelfde vrouw.

Geen opmerkingen: