woensdag 30 april 2008

Jetty Gitari: heideroosje is uitgebloeid

De Vlaamse zangeres Jetty Gitari - echte naam Mariette Verhulst - is in de nacht van maandag op dinsdag in het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis overleden. Dat is vernomen van de woordvoerster van het ziekenhuis.
Gitari, die op 13 augustus 1927 geboren werd, kende vooral succes in de jaren 50, met liedjes als "Poinciana" (1953) en "Ave Maria" (1955). Ook zong ze verschillende duetten met Ray Franky, waaronder "Oh Heideroosje" (1954) en "Geef mij je Hand" (1954). In 2002 verschenen nog 2 cd's van Jetty Gitari met haar grootste successen.

Een audiofragment:

Ling Ling : De panda met het volle leven

Ling Ling is gestorven aan een hartstilstand in de zoo van Tokyo. Ling was de enige reuzenpanda in Japan. Het dier werd in 1985 geboren in de zoo van Peking en in 1992 overgebracht naar de zoo van Ueno in een uitwisselingsproject met een in Japan geboren panda, als symbool voor de twintigste verjaardag van het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Hij was de enige panda die effectief in het bezit was van Japan; 8 andere panda's werden slechts 'gehuurd'. Toch, niet getreurd; volgens zijn oppasser Motouyasu Ida is hij vreedzaam heengegaan en had hij een vol leven. De bon vivant-panda werd 22 - in mensentermen geeft dat een zeventiger.

dinsdag 29 april 2008

Victor Manuel Mejia Munera : De cocaïnetweeling

De Colombiaanse drugsbaron en vroegere paramilitair Víctor Manuel Mejia Munera is bij een gevecht met de politie in het noordwesten van het land gedood. Aanvankelijk had de politie gezegd dat het om zijn eveneens gezochte tweelingsbroer Miguel Angel ging. Op beiden was een premie van elk $5 miljoen gezet, die nu aan een niet bij naam genoemde informant zal uitbetaald worden. Met Mejia stierven ook 2 van zijn 7 lijfwachten. Hij en zijn voortvluchtige broer waren reeds sinds de jaren '90 als drugssmokkelaars actief. In 2003 "kochten" ze een complete eenheid van het gevreesde ultrarechtse doodseskader Autodefensas Unidas de Colombia (AUC). Het jaar daarop namen ze aan de onderhandelingen met de regering deel over een ontwapening van de extreemrechtse paramilitaire AUC-beweging. Als tegenprestatie zouden de AUC-commandanten milde straffen van hoogstens 8 jaar cel krijgen. Dat de vooral als drugssmokkelaars beruchte Mejia-tweeling aan deze onderhandelingen mocht deelnemen, lokte scherpe kritiek uit. Toen de regering hen en andere AUC-commandanten kort daarop wilde laten oppakken, doken ze onder. Ten slotte werd de tweeling als een van de belangrijkste draaischijven achter de cocaïnehandel beschouwd.

Albert Hofmann : Medicine for the soul

Albert Hofmann heeft zijn laatste trip gemaakt. De Zwitser werkte tussen 1929 en 1971 als onderzoeker in farmaceutische laboratoria van de groep Sandoz, waar zijn onderzoek leidde tot de ontdekking van enkele succesvolle geneesmiddelen. Toch zal hij vooral de geschiedenis ingaan als de ontdekker van LSD. Hofmann maakte de eerste LSD-trip ter wereld per toeval op 16 april 1943; toen hij de alkaloïden van koren onderzocht, in de hoop een stimulator voor de bloedsomloop en ademhaling te ontdekken, genaamd lysergeenzuurdiëthylamide (jawel, LSD), liet hij per ongeluk een druppel op zijn hand vallen. Het gevolg was iets wat velen na hem die het goedje slikten ongetwijfeld zullen herkennen; hij kreeg de vreemdste sensaties, zoals angst, hoogtevrees, bovennatuurlijke visioenen, objecten die in de ruimte bewegen en een geluksgevoel. Drie dagen later probeerde hij het opnieuw, met hetzelfde resultaat. Tussen 1947 en 1966 bracht Sandoz het product in ampullen en tabletten op de markt, voor medisch gebruik. Maar toen LSD begin jaren '60 de populairste drug bij hippies werd en het een slechte naam kreeg, werd het product uiteindelijk verboden en zette het bedrijf de productie stop.
Hofmann heeft zijn Problem Child (zoals zijn autobiografie het zo mooi omschrijft) altijd verdedigd. Voor hem was LSD 'medicine for the soul'; het wereldwijde verbod dat de drug uiteindelijk ondergronds dwong te gaan, zat hem vrij hoog. LSD werd gedurende 10 jaar met succes in de psycho-analyse gebruikt; volgens de Zwitser werd het product vervolgens 'gekaapt' door de jongerenbeweging van de jaren '60 en gedemoniseerd door het establishement die zich tegen die beweging kantte. Toch gaf hij toe dat LSD ook gevaarlijk kon zijn als het in de verkeerde handen terechtkwam.
Albert Hofmann overleed aan een hartaanval in het Zwiterse Burg im Leimental. De eerste gebruiker van LSD werd 102.

zaterdag 26 april 2008

Sharky: Free Willy IV

In Sea World te Orlando, Florida, is de 30-jarige dolfijn en topattractie Sharky zaterdagnamiddag om het leven gekomen tijdens het opvoeren van een show. Bij het uitvoeren van enkele gevaarlijke stunts kwam de acrobaat in volle vlucht in botsing met zijn soortgenoot Tyler. Hoewel de stunt al tientallen keren lukte, liep het deze keer minder fortuinlijk af voor Sharky. Tyler scheen gelukkig geen al te grote verwondingen te hebben opgelopen en stelt het goed. De directie van het park heeft een onderzoek bevolen en de dolfijn wordt geschonken aan de wetenschap.

donderdag 24 april 2008

Trisitram Cary : What Dreams Really (?) Sound Like

Met excuses aan Maarten, maar Tristram Cary, een andere (vroegere?) pionier van de elektronische muziek, is eveneens het hoekje omgegaan. De Britse Cary was tijdens de Tweede Wereldoorlog radarofficier bij de marine en ontdekte zo al snel de mogelijkheden van de Duitse (!) technologie, die het mogelijk maakte om geluid op magnetische band op te nemen. Hij werkte mee aan de filmmuziek van The Ladykillers (1955) en Quatermass and the Pitt (1967). In 1960 produceerde hij de muziek voor Dr. Who. Cary hielp ook de VCS draagbare synthesizer ontwikkelen die Pink Floyd gebruikte voor hun album Dark Side of the Moon (1973). In 1974 emigreerde hij naar Australië en startte er met een studio voor elektronische muziek. Er wordt beweerd dat zonder Cary er nu geen techno, hip-hop, of elke andere muzieksoort die door technologie gedragen wordt, zou bestaan. Tristram werd 82.

Bebe Barron: What dreams sound like

Bebe Barron (echte naam Charlotte Wind), samen met haar man pionier (om niet te zeggen uitvinder) van de elektronische muziek, is op 83-jarige leeftijd overleden. Het echtpaar experimenteerde al in de vroege jaren vijftig met sound en noise die ze distilleerden uit het manipuleren van elektronische circuits. Die geluiden namen ze op met drie bandrecorders en knipten en plakten ze manueel tot een muzikale compositie.

De jaren '50 waren de gouden jaren van de Rock 'n Roll (Bill Haley, de jonge Elvis, Buddy Holly) en elektronische muzikanten waren ware avonturiers in die tijd. Het was zwaar behelpen met het beschikbare materiaal, en het resultaat was niet altijd gegarandeerd. De Barrons werkten soms maanden (of jaren) aan een compositie, waarvan ze zelf niet durfden zeggen dat het muziek was (ze hadden het over 'sound'). Het was John Cage (de muziekkenners onder u weten dat hij één van de groten van de avant-garde is) die de Barrons overtuigde dat ze wel degelijk muziek maakten.

Het echtpaar Barron manipuleerde elektronische circuits om geluiden te genereren. Vervelend: ze slaagden er nooit in om twee keer hetzelfde geluid voort te brengen. De geluiden en patronen die ze genereerden waren onvoorspelbaar, omdat ze steevast het circuit overbelastten en zo kortsluitingen veroorzaakten om geluiden te maken. Die geluiden werden dan opgenomen op een ouderwetse bandrecorder.

Maar het werk was dan nog niet af. Hier begon het werk van Bebe Barron: zij voegde effecten toe aan het geluid: ze speelde de geluiden achterstevoren af, vertraagde en versnelde ze en voegde galm (reverb voor de kenners) toe. Dat alles deed ze aan de hand van 3 recorders. De output van twee bandrecorders werd manueel gesynchroniseerd, en opgenomen met een derde bandrecorder.

Het bekendste werk van de Barrons was de soundtrack voor de Sci-fi classic "Forbidden Planet" uit 1956. Ze baseerden de geluiden voor die film op de karakters van de film. Ieder karakter had zo zijn eigen geluid. De soundtrack werd enthousiast onthaald door de bioscoopganger.: Het geluid dat ze maakten voor de scène waarin het ruimteschip Altair IV landt (zie Youtube-fragment), werd warm onthaald door de bioscoopganger: "The audience broke out in spontanuous applause". De Musicians Union was niet zo geweldig enthousiast over het resultaat en vroeg zelfs aan MGM om in de aftiteling van de film de zin "Electronic music by Louis en Bebe Barron" te vervangen door "Electronic tonalities by Louis en Bebe Barron". Het is ook door druk van de Musicians Union dat de Barrons niet genomineerd werden voor de oscar van beste soundtrack. Maar de geschiedenis gaf de Barrons echter gelijk: muziekhistorici schuwen de grote woorden niet als ze over de soundtrack spreken: "baanbrekend werk", "mijlpaal", "vernieuwend", "nooit eerder gehoord".
De mensen klampten de Barrons na de film aan en vertelden hen dat "the tonalities in Forbidden Planet reminded them of what their dreams sound like"

Wetenswaardig

De Barrons bleven ook in latere jaren actief, en ondanks de uitvinding van synthesizers en ander gesofisticeerder materiaal bleven ze bij hun primitieve techniek (het laatste wapenfeit van Bebe dateert uit 2000, haar man stierf in 1989)

De Barrons bouwden eigenhandig de eerste elektronische muziekstudio ter wereld. Naast hun drie recorders hadden ze een gigantische speaker die zware basgeluiden voortbracht en een oscillator om andere geluiden voort te brengen.

De Barrons namen ook de eerste audioboeken op in hun studio: Henry Miller, Tennessee Williams Anais Nin en Aldous Huxley lazen er voor uit eigen werk.


maandag 21 april 2008

Angèle Manteau: zelfverklaarde angry old woman

De Iron Lady van de Vlaamse uitgeverswereld, Angèle Manteau, is op 97-jarige leeftijd overleden. Manteau liet Vlaams literair talent zoals Johan Daisne, Hubert Lampo en Louis Paul Boon debuteren. Later gaf ze ook Jef Geeraerts, Ward Ruyslinck, Jos Vandeloo en Paul Snoek een literair onderkomen.

Angèle Manteau rolde eerder per ongeluk in de Vlaamse literaire wereld. Ze werd in Dinant geboren, en was de dochter van een textielfabrikant uit Rijsel. In de jaren dertig studeerde ze scheikunde aan de ULB en had een appartementje in Schaarbeek bij de Nederlandse journalist en literator Jan Greshoff. Die kreeg regelmatig mooi bezoek over de vloer: Simon Vestdijk was kind aan huis en ookWillem Elsschot kwam al eens op bezoek. "Door naar hun gesprekken te luisteren raakte ik stilaan in de ban van de Nederlandstalige literatuur," aldus Manteau.

Na de oorlog begon haar uitgeversbedrijfje op volle toeren te draaien. In de jaren zestig nam ze bekend volk aan als bediende: Jeroen Brouwers was redacteur en corrector en ook Julien Weverbergh was vast medewerker voordat hij Manteau zou opvolgen als directeur.

Die twee waren achteraf niet mals voor Manteau. Brouwers noemde haar een "over het paard getilde uitgeefster en een dievegge". Weverbergh had het over een intrigante. De reden? Ze schrok er volgens insiders niet voor terug om de rode pen boven te halen als er manuscripten binnenkwamen en ze volledig te herschrijven.

Manteau bleef tot op late leeftijd actief en werd in de adelstand verheven.

zondag 20 april 2008

Alfonso Lopez Trujillo: Kardinaal Condoom

De Colombiaanse kardinaal Lopez Trujillo is in het rijk der hemelen opgenomen. Tjuillo was onder het pausdom van Johannes Paulus II en Benedictus XVI voorzitter van de pauselijke raad voor het gezin.

Het was Trujillo die het pauselijk standpunt over AIDS, condooms en andere contraceptiva bepaalde.Maar een groot kenner ter zake kunnen we hem helaas niet noemen.

Een greep uit zijn standpunten:

"Algehele onthouding is dé oplossing voor het AIDS-probleem"
"Condooms zijn immoreel en bieden geen enkele bescherming tegen het AIDS-virus"
"De abortuspil staat gelijk met chemische oorlogsvoering"
"Dokters die onderzoek op embryo's verrichten of aborteren moete geëxcommuniceerd worden"

Trujillo was na het overlijden van Johannes Paulus II een van de “papabile”, kandidaten om hem op te volgen. Hij haalde het (zoals algemeen geweten) niet, maar bleef zijn functie als "minister voor het gezin" uitvoeren onder het pontificaat van Benedictus XVI. Hij deed dit tot aan zijn dood, op 72-jarige leeftijd.

zaterdag 19 april 2008

Constan Vanden Stock: voetbal en bier

Met Constant Vanden Stock verliest het Belgisch voetbal een monument. Zijn carrière begon al in 1924, toen hij zich aansloot bij Anderlecht als jeugdspeler, en op 18-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste elftal. In 1935 promoveerde hij met Anderlecht naar eerste klasse, waaruit de club nooit meer zou verdwijnen.

In 1943 hing hij de voetbalschoenen aan de wilgen om zich toe te leggen op het brouwen van bier. Al in 1944 werd hij bedrijfsleider toen zijn vader overleed in gevangenschap in Duitsland, en het bedrijf Belle-Vue floreerde dankzij haar kriek en gueuze. In 1991 kocht Interbrew de boel op voor een schoon prijske.

Ondertussen bleef ook het voetbal een aantrekkingspool. Vanden Stock werd in 1951 voorzitter van voetbalclub Forestoise, vervolgens bestuurder van Anderlecht en vanaf 1958 schopte hij het gedurende maar liefts 10 jaar tot selectieheer van de nationale voetbalploeg. In 1968 werd hij dan zowaar zelfs een jaartje technisch directeur bij Brugge. Financiële problemen riepen hem echter terug naar zijn eerste liefde Anderlecht, en met de nodige fondsen werd de club van het faillissement gered.

25 jaar lang zou Constant Vanden Stock voorzitter van Anderlecht blijven en de successen stapelden zich op. 10 landstitels, 7 bekers van België, 2 Europese bekers voor bekerwinnaars, 1 UEFA cup en tenslotte 2 Europese supercups werden binnengehaald. Het was dan ook de meest succesvolle clubleider in België ooit die in 1996 de fakkel doorgaf aan zijn zoon Roger. Een hartaanval in 2006 leidde het einde in en op 93-jarige leeftijd gaf hij uiteindelijk de pijp aan Maarten...

Germaine Tillion : Een antropologe in Ravensbrück

Germaine Tillion is heengegaan, exact een eeuw oud. De kranige Française leefde tussen 1934 en 1940 het grootste deel van haar tijd in het noordoosten van Algerije, waar ze de Berbers en de Chaoui bestudeerde. In de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het Franse verzet, waar ze als chef diende van het verzetsnetwerk La Résistance du Musée de l'homme. In 1942 werd ze verraden en in 1943 werd ze gevangengenomen en afgevoerd naar het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Daar verloor ze haar moeder Emilie, die in 1945 vergast werd (ze zat er sinds 1944 en was trouwens een schrijfster). In de jaren '50 was ze adviseur van de Franse regering bij de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog en mee verantwoordelijk was voor enkele wapenstilstanden. Ze is één van de slechts vijf vrouwen die het Légion d'honneur gekregen hebben. In 2004 liet ze nog eens van zich horen toen ze protesteerde tegen het gebruik van martelpraktijken in Irak.

donderdag 17 april 2008

Danny Federici: toetsenist van The E Street Band

In New York is op 58-jarige leeftijd toetsenist Danny Federici overleden aan de gevolgen van melanoom. De toetsenist van The E Street Band, de vaste begeleidingsgroep van Bruce Springsteen, begon als accordeonspeler toen hij 7 was, maar het was vooral met zijn kenmerkend orgelspel dat hij een sleutelrol speelde, en hij verzorgde zo mee voor een groot stuk de herkenbaarheid van de groep. Opvallendste bijdrage horen we misschien in de hit "Hungry Heart" uit 1980, de eerste single uit het album "The River". Ook als accordeonist was hij echter geregeld te horen op de platen van "The Boss". Hij was er trouwens al bij op het einde van de jaren '60, toen hij samen met Vini Lopez de groep "Child" in het leven riep, die de toen nobele onbekende Bruce Springsteen als zanger koos.

Op 21 november 2007 werd aangekondigd dat Danny Federici om gezondheidsredenen niet zou deelnemen aan de Magic Tour van Springsteen, maar vervangen zou worden door Charles Giordano (Pat Benatar). Op 20 maart jongstleden verscheen hij toch nog kort tijdens een optreden in Indianapolis, maar het zou zijn laatste verschijning worden...

woensdag 16 april 2008

Edward Lorenz laat chaos achter

Na 90 jaar laat de Amerikaan Edward Lorenz niets dan chaos achter. Deze wiskundige legde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog toe op de meteorologie in dienst van het US Army Air Corps, en zou zich hier steeds verder in specialiseren. Hij schopte het tot hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology.
Het weer voorspellen op lange termijn bleek, in tegenstelling tot sterrenkundige voorspellingen, geen sinecure, en toen hij onderzoek deed naar het ontwikkelen van computermodellen ontdekte hij dat bij zeer minieme afwijkingen aan de basis, het resultaat op lange termijn juist radicaal anders kon zijn. Een fenomeen dat hij "gevoelige afhankelijkheid van startcondities" doopte, maar vooral bekend zou worden als het "vlindereffect". Ook in andere onderzoeksdomeinen bleken zijn bevindingen uitermate nuttig. De "chaostheorie" was geboren. Door het inbouwen van een onzekerheidsmarge pogen de weerkundigen sindsdien het wetenschappelijk karakter van de discipline te vrijwaren, maar dat dit geen sinecure is merken we geregeld...

dinsdag 15 april 2008

Hazel Court : The Horror Queen is no more

Hazel Court heeft zich bij Vincent Price gevoegd. Hazel maakte in de jaren '50 en '60 furore op het witte doek in menige horrorprent. Geboren in het Britse Sutton Coffield begon ze haar filmcarrière in 1944 met Champagne Charlie; in 1946 won ze een British Critics Award voor haar vertolking van het kreupele meisje in Carnival (1946). In 1952 maakte ze haar debuut in de fantasy film met Ghost Ship, gevolgd door Devil Girl from Mars en Doctor Blood's Coffin. In 1957 volgde The Curse of Frankenstein; ze speelde ook mee in 4 afleveringen van tv-series van Hitchcock. Tegen de vroege jaren '60 verbleef ze permanent in de Verenigde Staten. Daar trad ze op in de horrorfilms The Premature Burial, The Raven en The Masque of the Red Death, gebaseerd op Edgar Allen Poe. De laatste 2 films had ze trouwens de legendarische Vincent Price als tegenspeler. In 1981 kwam ze nog eens terug met een korte verschijning in de derde Omen-film, The Final Conflict, hoewel ze niet op de aftiteling terechtkwam. Ook tv-reeksen als Mission Impossible en The Twilight Zone hebben als eens Hazel Court over de vloer gehad. Hazel overleed aan een hartaanval op 82-jarige leeftijd. Voor de echte fans: haar (postume) autobiografie, Hazel Court Horror Queen, zou dit jaar in de winkelrekken moeten liggen.

Geniet ondertussen nog even van enkele fragmenten uit The Masque of the Red Death (1964):

Clifford Davies drumt niet meer...

Op 59-jarige leeftijd beroofde de Amerikaanse drummer Clifford Davies zich met een welgemikt geweerschot van het leven. Als vaste drummer van de legendarische Amerikaanse hard rocker Ted Nugent sloeg dit heerschap zich de geschiedenis in. Deze laatste liet sinds 1975 maar liefst 13 studioplaten op de massa los, 8 ervan met Clifford Davies in de line-up, en maakte zich onsterfelijk met hits als daar zijn "Journey To The Center Of The Mind", "Strangehold", "Free For All", "Dog Eat Dog", "Wang Dang Sweet Poontang", "Cat Scratch Fever", "Motor City Madhouse", "Paralyzed", "Great White Buffalo", and "Wango Tango". Ook maar liefst 16 compilaties en best of albums zagen het levenslicht.

Clifford verliet Ted Nugent in het begin van de jaren '90 en vulde zijn dagen verder als freelance drummer, producer en schrijver. De laatste jaren spendeerde hij als lesgever drums en piano aan de East Cobb Music Academy, alwaar hij ook de geluidsopnames van zijn studenten in de huisstudio verzorgde.
Zijn raad voor jeugdig muzikaal talent? "Studeer hard, oefen veel en neem een goed advocaat!"
Zijn uit 1964 daterend Ludwig drumstel zal hem alvast missen...

Cineast Benoît Lamy overleden

Benoît Lamy, vooral bekend van zijn succesfilm Home sweet home (1972), is op 62-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Eigenbrakel. Lamy werd in 1945 geboren in Aarlen. De komedie Home sweet home, die hij in 1972 draaide, werd een cultsucces. De film stelde de wantoestanden in Brusselse rusthuizen aan de kaak en sleepte 14 internationale prijzen in de wacht, waaronder die van beste film in Montréal en de speciale juryprijs in Moskou. Lamy tekende ook voor Jambon d'Ardenne (1977) en La vie est belle (1987). Recent regisseerde hij nog Combat de fauves (1997), met Ute Lemper en Richard Bohringer.
dsl

maandag 14 april 2008

Ollie Johnston : Disney's Nine Old Men

Oliver 'Ollie' Martin Johnston Jr. is overleden, een pionier van de animatiefilm. Hij was tevens de laatste van de zogenaamde Nine Old Men van Walt Disney; die Negen waren de belangrijkste medewerkers van de Disney Studios, die de beroemdste producten op hun palmares hadden staan, te beginnen met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Walt Disney had de groep zijn Nine Old Men genoemd naar president Roosevelt, die zo refereerde naar de negen rechters van het US Supreme Court. Hij stond mee aan het hoofd van de disney Studios van 1935 tot 1978 en heeft onder andere meegewerkt aan Sneeuwwitje, Fantasia, Bambi en Pinocchio. In zijn laatste film, The Rescuers, werd de kat Rufus opgevoerd als een karikatuur van Johnston. In 2005 kreeg hij nog de National Medal of Arts. Ollie werd 95.

zondag 13 april 2008

John Wheeler : De man van het Zwarte Gat

John Archibald Wheeler is niet meer. Wheeler was een eminent Amerikaanse fysicus, die nog met Einstein heeft samengewerkt en er naar streefde om diens Theorie van Alles (of unificatietheorie) uit te werken. Hij is ook de man die de termen Black hole en It from bit (ruw gezegd; de wetten van de fysica kunnen in informatietermen gegoten worden) lanceerde. Wheeler werkte onder meer samen met prominente fysici als Niels Bohr en Enrico Fermi op het gebied van kernsplijting en werd zo één van de pioniers ervan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij mee aan het Manhattan Project (zijn aandeel was vooral aan de bom op Nagasaki) en later het Matterhorn B-project (ontwikkeling van de waterstofbom). In 1957 lanceerde hij de term worm hole om tunnels in de ruimtetijd mee aan te duiden, in 1967 gevolgd door het black hole voor de zwarte gaten in de ruimte. Wheeler, 96, overleed aan een longontsteking.

zaterdag 12 april 2008

Paddy Hillery: Iers president tegen wil en dank

Patrick 'Paddy' Hillery, een voormalig president van Ierland is op 84-jarige leeftijd overleden. Hillery was een vooraanstaand politicus van de grootste Ierse partij Fianna Fáil (gaelic voor Soldaten van het lot).

Paddy Hillery was president van het eiland van 1976 tot 1990. Daarvoor had hij al wat ervaring opgedaan in de Ierse nationale politiek als minister van Industrie en Handel (1965 tot 1966) en daarna als minister van Buitenlandse Zaken. In die functie loodste hij Ierland de EEG binnen in 1973. Hij was meteen ook de eerste eurocommissaris van zijn land.

Weetje: toen hij verkozen werd tot president, had hij geen tegenkandidaat, zo werd hij - naar het schijnt - enigzins tegen zijn zin president.

woensdag 9 april 2008

Fotograaf Burt Glinn (82) overleden

De Amerikaanse persfotograaf Burt Glinn, die een aantal historische gebeurtenissen uit de tijd van de Koude Oorlog vastlegde, is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden. Glinn trad in 1951 in dienst van het fotopersbureau Magnum. Daarvoor had hij al een paar jaar voor het tijdschrift Life gewerkt. Op oudejaarsavond 1958 kwam hem in New York ter ore dat de Cubaanse dictator Fulgencio Batista was gevlucht en dat een door Fidel Castro geleid zootje ongeregeld zich opmaakte om Havana binnen te trekken. Hij stapte direct op het vliegtuig en slaagde erin Castro te fotograferen terwijl die stond te praten met zijn aanhangers. Een andere beroemde foto van Glinn, uit 1959, toont de achterkant van het hoofd van Nikita Chroesjtsjov voor het Lincoln Monument in Washington. Volgens Glinn zag de foto er zo uit omdat hij te laat aankwam. Glinn won talloze prijzen en zijn werk is veelvuldig tentoongesteld. (novum/lb)

Bob Kames : Polka's & vogeltjesdansen

Bob Kames - echte naam Robert Kujawa - is overleden. Kames was de man die de wereld de gepopulariseerde versie van Dance Little Bird 'schonk'. En jawel, u vreest het goed, Dance Little Bird is beter bekend als The Chicken Dance, in onze contreien beter bekend als de vogeltjesdans - u allen ongetwijfeld bekend. Naast dat meesterwerk verblijdde hij de mensheid nog met een zeventigtal andere albums en een keten muziekwinkels met de klinkende naam Bob Kames Wonderful World of Music. De polkaspecialist, die aan prostaatkanker leed, werd 82.

En zelfs Youtube heeft er zowaar een documentaire aan gewijd:

dinsdag 8 april 2008

Moeder Bob Marley overleden


Cedella Booker, de moeder van reggaelegende Bob Marley, is in haar woonplaats Miami overleden. De vrouw stierf in haar slaap. Ze was 81 jaar. De Jamaicaanse Booker trouwde op 18-jarige leeftijd met de 32 jaar oudere Brit Norval Marley. Hun zoon Bob overleed in 1981 op 36-jarige leeftijd aan een hersentumor. Nadat haar man in 1955 was overleden trouwde Booker met een Amerikaan en vertrok ze naar de VS. Ze schreef twee biografieën over haar beroemde zoon en maakte twee albums, 'Awake Zion!' and 'Smilin' island of song.' Booker laat twee kinderen en meerdere kleinkinderen na. (novum/ap/bdr)

zondag 6 april 2008

Charlton Heston: Mozes, Ben Hur, rechtse wapenfreak en nog veel meer in één

Hollywoodlegende Charlton Heston is op 84-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van Alzheimer. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. Heston zal altijd herinnerd worden als acteur van epische rollen. Hij zette een stoere mozes neer in de Tien geboden en ging met een Oscar aan de haal voor zijn de hoofdrol in Ben Hur. Tot de buitengewone figuren die Heston belichaamde, behoorden Michelangelo, El Cid, Marcu Antonius en verscheidene staatsleiders. En dan niet te vergeten dat hij ook Colonel George Taylor was in Planet of the Apes.

De trailer van Ben Hur



Maar laten we wel wezen daarnaast zal Heston, mede dankzij Michael Moore (Hilarische, maar tegelijk intrieste slotscène uit Bowling for Columbine, zie youtube-frfagment) herinnerd worden als een klootzakske met een voorliefde voor vuurwapens. Als voorzitter van de National Rifle Association wordt hij door veel mensen als medeverantwoordelijk beschouwd voor de bloedbaden in Amerikaanse High Schools.



Heston was altijd al erg politiek geëngageerd, maar dat engagement was niet eenduidig. In zijn latere jaren werd door zijn engagement bij de NRA in de rechtse hoek gestopt, maar in de jaren zestig was hij een medestander van Martin Luther King (die hij zelfs vergezelde tijdens een aantal toespraken)en steunde hij de campagnes van democratische kandidaten als John Kennedy, Adlai Stevenson en Lyndon Johnson. Na de moord op senator Robert Kennedy steunde hij openlijk de Gun Control Act, die het wapenbezit streng wou reguleren. Een standpunt waar hij later klaarblijkelijk op terugkwam.


(Toevoeging door Tom:)

donderdag 3 april 2008

Ivan Korade : Van de chauffage naar het slagveld

De voormalige generaal Ivan Korade, verdacht van vier moorden, is overleden tijdens een schietpartij met de politie. Korade begon zijn carrière als installateur van centrale verwarmingen; toen Joegoslavië uit elkaar viel en (onder meer) de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995) losbarstte, eigenlijk een uit de hand gelopen oorlog tussen de Kroatische politie en de in opstand gekomen Servische minderheid, schopte hij het tot generaal. In de oorlog verloor hij een arm. Korade legde zijn post neer in 1997, maar kwam in de jaren daarna om de haverklap in het nieuws met verschillende misdaden zoals dronkenschap achter het stuur en af en toe eens iemand bij elkaar slagen. Op 27 maart 2008 vermoordde hij vier mensen neer in zijn dorp; een 16-jarige, zijn 62-jarige grootmoeder en nog twee mannen. Eén van de slachtoffers was in zijn ogen geschoten, een ander neergestoken. Korade had zich gebarricadeerd in zijn huis in Velika Veternička en opende het vuur met een machinegeweer toen de politie hem kwam halen, waarbij er één sneuvelde. Toen de agenten uiteindelijk binnengeraakten, vonden ze hem dood terug. Korade, 44, had zichzelf blijkbaar neergeschoten.

Breakdancer Wayne Frost overleden







De Amerikaanse breakdancer Wayne Frost is overleden. Zijn bijnaam was "Frosty Freeze". Hij is 44 geworden.
Frost stierf in het Mount Sinai Medical Center. Hij was al lang ziek en leed aan de gevolgen van AIDS. De danser werd vooral bekend door zijn unieke stijl, met acrobatische bewegingen. Hij was met de Rock Steady Crew te zien in de film "Flashdance" uit 1983, die een wereldwijde breakdance-rage ontketende. In 1984 had het hiphopcollectief een hit met "Hey you (The Rock Steady Crew)". Frost ging op tournee met de Rock Steady Crew en met andere hiphopacts als Fab 5 Freddy en Futura 2000. Hij was ook te zien in films als "Wild style", "Beat street" en "Style wars".

woensdag 2 april 2008

Yakup Satar : De laatste Ottomaan

De laatste veteranen van de Groote Oorlog vallen dit jaar bij bosjes (voor zover dat nog mogelijk is). Nu was het de beurt aan Yakup Satar, de laatste Turkse - of liever Ottomaanse - soldaat die in de loopgraven leefde. Satar voegde zich in 1915, op zijn 17, bij het leger van het Ottomaanse rijk. Op 23 februari 1917 werd hij krijgsgevangen genomen in de Tweede Slag bij Kut, in de Baghdad-campagne. Later streed hij nog met de beroemde en beruchte Mustafa Kemal Atatürk in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog, die tussen 1919 en 1922 woedde (het is nogal onduidelijk wanneer hij terugkeerde uit zijn Geallieerde krijgsgevangenschap). Tot aan zijn dood, op de gezegende leeftijd van 110, leefde hij met zijn dochter in het Hacı Seyit district in Eskişehir, in Noordwest-Turkije.

Miel Vanattenhoven : De Godfather van Jazz Middelheim

Miel Vanattenhoven, oprichter van de jazz-afdeling van de VRT en producer van het programma 'In de club', is niet meer. Sinds 1991 coördineerde hij ook Jazz Middelheim. Vanattenhoven begon zijn carrière eind jaren '60 bij de toenmalige BRT (de goeien ouwen tijd) als losse medewerker en sonorisator bij de dienst fictie van de televisie. Hij acteerde zelfs in 'Wij, Heren van Zichem' en andere producties. In 1969 werkte hij bij BRT 3 mee aan klassieke muziekreeksen en jazzprogramma's, wat hem al snel bij Jazz Middelheim deed terechtkomen. Begin jaren '70 ging hij naar BRT 1; toen Middelheim-organisator Elias Gistelinck ook die overstap maakte, raakte hij al snel betrokken bij de organisatie van het festival. Eerst nog samen met de blues in een lang programmablok op Radio 1, kwam later "In de Club" op dinsdagavond, dat 16 jaar lang op Radio 1 de vaste afspraak werd van de jazzliefhebbers. Samen met de andere jazzproducers, Gistelinck, Johan Vandenbossche en Mark Vandenhoof was Miel verantwoordelijk voor massa's opnamen, gemaakt met diverse jazzgroepen en -orkesten, goed voor een heel rijk en belangrijk archief bij de huidige VRT. Hij werd 63 voor de kanker hem velde.

Norberto Collado Abreu : Viva la Revolución!

Norberto Collado Abreu, kapitein en stuurman van de Granma, is niet meer. De Granma was het schip dat Fidel Castro en 81 andere revolutionairen van het Mexicaanse Tuxpan naar Cuba bracht in 1956 en zo het startsein gaf voor de Cubaanse Revolutie. In 1941 ging Collado Abreu bij de Cubaanse marine, waar hij meehielp met het kelderen van de Duitse onderzeeër U-176 in 1943. Na de oorlog werd hij wegens zijn linkse sympathieën de bak ingedraaid, waar hij Fidel ontmoette. Beiden werden later vrijgelaten bij een amnestie. In 1956 dan bracht Collado Abreu de revolutie naar Cuba - naast Castro onder meer Ché Guevara, Raúl Castro en Camilo Cienfuegos. Hij zelf werd kort na de landing gevangengenomen en bleef dat ook tot de overwinning van Fidel in 1959. Tot 1981 bekleedde hij vervolgens verschillende posten in de Cubaanse marine. Collado Abreu, die (vermoedelijk) 87 werd, werd bijgezet in het Pantheon van de Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten in Havana.
De Granma (hier rechts) is nog altijd te bezichtigen op het Memorial Granma, naast het Museo de la Revolución.

Peter Baczako: de poulidor van het gewichtheffen

De Hongaarse gewichtheffer Peter Baczako heeft het (in zijn geval ongetwijfeld iets zwaarder dan gemiddeld) loodje gelegd. Baczako was eind jaren zeventig en begin jaren tachtig een van de beste van de wereld in de gewichtsklasse tot 90 kilogram.

Hij stapelde de medailles tijdens de grote competities op. Op de wereldkampioenschappen geraakte hij nooit op het hoogste schavotje, hij haalde wel drie zilveren en zes bronzen medailles. Ook tijdens de Europese kampioenschappen grossierde hij vooral in ereplaatsen (zes keer zilver en vier keer brons, slechts één keer goud). Op de Olympische spelen had hij meer succes. In Moskou (1980) pakte hij de gouden plak. Vier jaar eerder, in Montréal was hij al goed voor brons.

Baczako sukkelde - waarschijnlijk als gevolg van jaren overbelasting - met een slepende spierziekte, die hem op 1 april ook fataal werd. De Olympische kampioen werd amper 56.

Klaus Dinger: Ex-drummer Kraftwerk overleden

DÜSSELDORF - De voormalige drummer van de legendarische Duitse elektronicaband Kraftwerk, Klaus Dinger, is overleden aan een hartaanval. Hij was 61. Dinger overleed op 21 maart, maar het nieuws is nu pas bekendgemaakt. In 1970 vormde hij samen met Ralf Hütter, Florian Schneider en Andreas Hohmann de groep Kraftwerk. De band verzette bakens in de wereld van de elektronische muziek en bereidde de weg voor tal van latere techno-acts.Dinger verliet Kraftwerk al in 1972, enkele jaren voor de grote doorbraak van de groep. Daarna richtte hij de avant-gardegroep Neu! op, die drie grensverleggende albums uitbracht maar nooit het grote publiek bereikte. Eind jaren zeventig en in de jaren tachtig scoorde hij beter, met het project La Düsseldorf.
(Bron: De Standaard Online)

dinsdag 1 april 2008

Pedro Zaragoza : Bikini's in Benidorm

Pedro Zaragoza, de 'uitvinder' van het massatoerisme is heengegaan. Van 1950 tot 1967 was hij de burgemeester van Benidorm; toen hij aantrad, was het een Godvergeten visserdorp annex boerengat van 1.700 vrome Spaanse zielen. Bij zijn heengaan (als burgemeester, wel te verstaan) was Benidorm uitgegroeid tot het 'Manhattan van de Costa Blanca' van 70.000 inwoners, waar menig Europeaan op het strand lag te bakken. Hij ijverde voor het toelaten van de bikini op het strand om hiermee en masse toeristen aan te trekken; toendertijd was het echter verboden om zo rond te lopen. Zaragoza sprong op zijn Vespa om dictator Franco hemzelve te overtuigen van het potentieel van het opensmijten van de Spaanse stranden. El Generalissimo zag al snel in dat toeristen geld betekenen en liet Zaragoza begaan, ondanks dreigingen met excommunicatie van de Spaanse bisschoppen, die vreesden voor het teloorgaan van de onschuldige zieltjes van hun kudde. Benidorm werd het model voor alle andere Costa's. De vooruitziende Zaragoza werd 85.

Stanley Stair : De laatste Jamaïcaan

Stanley Charles Stair is overleden. Hij was de laatste veteraan van de Eerste Wereldoorlog uit de West Indies (de Caraïben). Stair diende in het British West Indies Regiment en kreeg de Victory Medal en de British War Medal voor bewezen diensten. De Jamaïcaan (toen nog in Britse handen) had nog een aandeel in het benoemen van de plaats waar hij later zou wonen. Toen er voor het plaatsje een naam gekozen moest worden, stelde hij Animal Hill voor omdat er veel inwoners waren die dierennamen hadden, zoals Stairs, Hogg, Mair, Lyons en Wolves. Chair werd 109. Hij werd pas twee maanden na zijn dood ontdekt als laatste veteraan.

Aprilgrap: Cliffke: Tupac en Notorious B.I.G. achterna?

De Aarschotste rapper Cliff "Cliffke" Vrancken is vannacht neergeschoten in de stationsbuurt van Aarschot. Dat maakte zijn management vanochtend bekend. Cliffke was een van de Rappers van KIA (Krapoel in Axe), die in 1997 in Vlaanderen een dikke hit te pakken hadden met "Zaterdag". De singel ging meer dan 30 000 keer over de toonbank. Ook opvolgers "1, 2, 3" en "t sneeuwt" haalden de hitparades, maar het succes van “zaterdag” haalden ze niet meer.

Over de precieze omstandigheden van de dood van Cliffke hangt nog een waas van mysterie. De politie sluit niet uit dat hij het slachtoffer werd van een drive-by-shooting van een rivaliserende posse. "Er was indertijd nogal wat rivaliteit tussen de Aarschotse hiphopscène (die rond KIA) en de Antwerpse scène (met ABN als belangrijkste exponent)," verduidelijkt muziekkenner Jos van Oosterwyck. "Maar de politie moet zijn werk nu maar doen." Als Cliffke effectief slachtoffer werd van een drive-by-shooting, hoort hij in het zelfde rijtje thuis als Tupac Shakur (1996) en Notorious B.I.G. (1997), die allebei vanuit een voorbijrijdende auto neergekogeld werden.