zondag 6 april 2008

Charlton Heston: Mozes, Ben Hur, rechtse wapenfreak en nog veel meer in één

Hollywoodlegende Charlton Heston is op 84-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van Alzheimer. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. Heston zal altijd herinnerd worden als acteur van epische rollen. Hij zette een stoere mozes neer in de Tien geboden en ging met een Oscar aan de haal voor zijn de hoofdrol in Ben Hur. Tot de buitengewone figuren die Heston belichaamde, behoorden Michelangelo, El Cid, Marcu Antonius en verscheidene staatsleiders. En dan niet te vergeten dat hij ook Colonel George Taylor was in Planet of the Apes.

De trailer van Ben Hur



Maar laten we wel wezen daarnaast zal Heston, mede dankzij Michael Moore (Hilarische, maar tegelijk intrieste slotscène uit Bowling for Columbine, zie youtube-frfagment) herinnerd worden als een klootzakske met een voorliefde voor vuurwapens. Als voorzitter van de National Rifle Association wordt hij door veel mensen als medeverantwoordelijk beschouwd voor de bloedbaden in Amerikaanse High Schools.



Heston was altijd al erg politiek geëngageerd, maar dat engagement was niet eenduidig. In zijn latere jaren werd door zijn engagement bij de NRA in de rechtse hoek gestopt, maar in de jaren zestig was hij een medestander van Martin Luther King (die hij zelfs vergezelde tijdens een aantal toespraken)en steunde hij de campagnes van democratische kandidaten als John Kennedy, Adlai Stevenson en Lyndon Johnson. Na de moord op senator Robert Kennedy steunde hij openlijk de Gun Control Act, die het wapenbezit streng wou reguleren. Een standpunt waar hij later klaarblijkelijk op terugkwam.


(Toevoeging door Tom:)

2 opmerkingen:

Tom zei

"Soylent Green is people!!!"

- BEST... HESTON QUOTE... EVER!

Tarek zei

volledig mee akkoord! Nog een kandidaat voor film van het jaar!