zaterdag 19 april 2008

Constan Vanden Stock: voetbal en bier

Met Constant Vanden Stock verliest het Belgisch voetbal een monument. Zijn carrière begon al in 1924, toen hij zich aansloot bij Anderlecht als jeugdspeler, en op 18-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste elftal. In 1935 promoveerde hij met Anderlecht naar eerste klasse, waaruit de club nooit meer zou verdwijnen.

In 1943 hing hij de voetbalschoenen aan de wilgen om zich toe te leggen op het brouwen van bier. Al in 1944 werd hij bedrijfsleider toen zijn vader overleed in gevangenschap in Duitsland, en het bedrijf Belle-Vue floreerde dankzij haar kriek en gueuze. In 1991 kocht Interbrew de boel op voor een schoon prijske.

Ondertussen bleef ook het voetbal een aantrekkingspool. Vanden Stock werd in 1951 voorzitter van voetbalclub Forestoise, vervolgens bestuurder van Anderlecht en vanaf 1958 schopte hij het gedurende maar liefts 10 jaar tot selectieheer van de nationale voetbalploeg. In 1968 werd hij dan zowaar zelfs een jaartje technisch directeur bij Brugge. Financiële problemen riepen hem echter terug naar zijn eerste liefde Anderlecht, en met de nodige fondsen werd de club van het faillissement gered.

25 jaar lang zou Constant Vanden Stock voorzitter van Anderlecht blijven en de successen stapelden zich op. 10 landstitels, 7 bekers van België, 2 Europese bekers voor bekerwinnaars, 1 UEFA cup en tenslotte 2 Europese supercups werden binnengehaald. Het was dan ook de meest succesvolle clubleider in België ooit die in 1996 de fakkel doorgaf aan zijn zoon Roger. Een hartaanval in 2006 leidde het einde in en op 93-jarige leeftijd gaf hij uiteindelijk de pijp aan Maarten...

Geen opmerkingen: