zondag 11 oktober 2009

Stephen Gately : de kleine van Boyzone

De Ierse zanger Stephen Gately is op 33-jarige leeftijd overleden nadat hij niet meer wakker werd uit zijn slaap. Gately werd op 17 maart 1976 geboren in Dublin. Na het lezen van een advertentie deed Gately in 1993 auditie voor de nieuw te vormen Ierse popgroep van manager Louis Walsch. Deze groep zou Boyzone worden, het Ierse antwoord op het gigantische succes van Take That. Hij werd er één van de twee lead zangers (naast Ronan Keating) en speelde de rol van de kleine, schattige jongen die elke boysband in die tijd moest hebben, naar het model van Mark Owen bij Take That. In tegenstelling tot hun illustere voorbeeld had Boyzone vrijwel van bij het prille begin reeds succes, uiteraard vooral bij jonge tienermeisjes. De tweede single die ze uitbrachten, Love Me For A Reason uit 1994, klom al naar een 2de plaats in de Britse hitlijsten. Vanaf hun 2de album begon Boyzone dan helemaal op volle toeren te draaien en tussen 1996 en 1999 scoorden ze 6 nummer 1 hits in Groot-Brittannië, waaronder de Bee Gees cover Words en No Matter What. Boyzone groeide ook uit tot een megafenomeen in Australië, Nieuw-Zeeland en Azië. In Vlaanderen was het succes van de groep bescheidener en, ondanks enkele hits, werden ze toch overschaduwd door hun grote voorbeeld Take That en hun eigen Ierse klonen Westlife.

In 2000 besloot Boyzone ermee op te houden. Gately en Ronan Keating begonnen elk aan een solocarrière, Keating met vrij veel succes, Gately ging het iets minder voor de wind. Hij publiceerde slechts één solo-album, New Beginning (2000), waarvan de gelijknamige debuutsingle nog wel piekte op een 3de plaats in de charts. Daarna ging hij zich toeleggen op acteerwerk. Hij had enkele tv-rolletjes maar kwam vooral aan de bak in de Londense West End waar hij een veelgevraagd musicalster werd die onder andere de rol van de vogelverschrikker in The Wizard of Oz speelde.

In 1999 had Gately in een interview met The Sun toegegeven dat hij homo was. Dit veroorzaakte behoorlijk wat controverse omdat dit normaliter not done was onder leden van boysbands. Alhoewel Gately veel lof kreeg toegezwaaid voor zijn moed, gaf Boyzone-manager Louis Walsch toe dat hij, mocht hij dit indertijd geweten hebben, hij Gately niet in de groep zou hebben toegelaten omdat een boysband natuurlijk bestaat bij gratie van de verliefde bakvissen. In 2003 trouwde Gately in Las Vegas met zijn partner Andrew Cowles, en 3 jaar later sloten ze in Londen een formeel samenlevingscontract af.

Boyzone was vorig jaar begonnen aan een reünie en zou in 2010 een nieuw album uitbrengen. Stephen Gately was op het moment van zijn dood op vakantie in Mallorca. Hij was daar gisteravond met een vriend iets gaan drinken. Hij ging slapen maar werd nooit meer wakker. De precieze doodsoorzaak is op dit moment nog niet duidelijk.

Tot slot de YouTube filmpjes, hier een optreden uit 1995 waarin Boyzone Love Me For A Reason brengt (Gately is de jongen rechts vooraan, met het zwart giletje):En hier brengt Stephen zijn eerste solo-single New Beginning in Top Of The Pops in 2000:

Geen opmerkingen: