Alleen op 13 mei 1981 had Cibin minder geluk. Die dag probeerde de Turk Mehmet Ali Agca om Johannes Paulus II te vermoorden. Agca loste 6 schoten. Vier ervan kwamen in Johannes Paulus terecht, onder meer in zijn maag, de andere 2 verwonden omstaanders. Het hoofd van de Italiaanse politie wierp zich op de paus om hem te beschermen. Cibin, die vanvoor in de auto zat, was ondertussen al over de houten relingen gesprongen die de menigte moest tegenhouden. Met de hulp van wat toeschouwers overmeesterde hij Agca, die de volgende 19 jaar in een Italiaanse gevangenis zou doorbrengen. Johannes Paulus had driekwart van zijn bloed verloren in de aanslag, maar overleefde het. Toen hij hersteld was, bood Cibin direct zijn ontslag aan. Zijne heiligheid weigerde dit te aanvaarden en bevestigde zijn rotsvast vertrouwen in zijn lijfwacht.
En een jaartje later liet Cibin zien dat dat vertrouwen niet ongegrond was. Op 12 mei 1982 bezocht Johannes Paulus het schrijn van Onze-Lieve-Vrouwe van Fatima. De paus was er immers van overtuigd dat het dankzij haar bescherming was dat hij de aanslag had overleefd. Eenmaal aangekomen werd hij aangevallen door Juan Maria Fernández y Kron, een doorgeslagen priester, die met een mes op Johannes Paulus afstormde. Cibin weerde net op tijd de slag af, waardoor de paus ongedeerd bleef. Cibin kreeg van de pers al snel de bijnaam van pauselijke bewaarengel.
Cibin heeft nooit een interview gegeven. De bescheiden bodyguard was vooral gehecht aan Johannes Paulus II; het was Cibin die de stervende kerkvader van het Gemelliziekenhuis tergbracht naar het Vaticaan om te sterven. De pauselijke bewaarengel ging pas in mei 2006 op pensioen. Zijn laatste actie was op de mis van Benedictus XVI in Warschau. De immense menigte brak door het veiligheidscordon, maar werd vervolgens tegengehouden door de inmiddels al bijna 80-jarige Cibin, die de mensen opzijsmeet alsof het legoblokjes waren.
Zijn begrafenismis vond plaats in de Sint-Pieter. Camillo Cibin werd 83.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten