vrijdag 9 oktober 2009

Dré Steemans : Felice swingt niet meer

De Vlaamse tv-persoonlijkheid André "Dré" Steemans, beter bekend als Felice, is vannacht op 55-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Steemans werd geboren op 1 oktober 1954 in Maasmechelen. Zijn rise to fame begon toen hij in 1979 met zijn kabaretgezelschap Bockworkshop een 3de plaats behaalde op het Camerettenfestival in Delft. In 1985 verwierf hij nationale bekendheid toen hij op Radio 2 in het programma Het Genootschap van Luk Saffloer aantrad met het komische typetje Felice Damiano. Dit was zogezegd een in Vlaanderen residerende Italiaan met bijhorende tongval. Felice viel in de smaak bij het publiek en weldra mocht hij ook op tv. Zo was hij geregeld panellid in De Drie Wijzen. Hij kreeg ook zijn eigen late night praatprogramma op het toenmalige BRT 2 genaamd Incredible dat bedoelt was als vernieuwende en spraakmakende talkshow. Dat opzet werd volledig ingelost toen filmmaker Jan Bucquoy te gast was en met de hulp van twee vijgen demonstreerde hoe koningin Fabiola haar schaamdeel er zou moeten uitzien, nog steeds één van de meest controversiële momenten in de geschiedenis van de Vlaamse televisie.

Vanaf 1992 presenteerde Felice in de vooravond het kookprogramma 1000 Seconden samen met kok Herwig Van Hove. Het samenspel tussen de norse, arrogante Van Hove en de flamboyante, nerveuzerig doende Felice terwijl ze elkaar tussen potten en pannen voor de voeten liepen -ondertussen beiden zwetend gelijk een rund- zorgde voor een amusant programma dat maar liefst 13 seizoenen liep. Felice zal waarschijnlijk vooral de geschiedenis ingaan als presentator van Het Swingpaleis, het gigantisch populaire karaoke-programma met Bekende Vlamingen dat van 1996 tot 2006 liep op Eén. Ook de Swingpaleis-kloon Biebabeloeba nam Felice voor zijn rekening.

Begin 2006 stapte Steemans over naar VT4 en VijfTV waar hij hun belangrijkste gezicht werd en hun vlaggenschepen Supertalent In Vlaanderen, Can You Duet, Te Nemen Of Te Laten, en samen met topchef Wout Bru ook het kookprogramma Koken Met Een Sterretje presenteerde. Hij was ook een rolmodel als openlijk homoseksuele Bekende Vlaming. In 2006 publiceerde hij de autobiografische roman Jongens Onder Elkaar waarin hij zijn jeugd als tienerjongen met een ontluikende homoseksualiteit die in Leuven bij de paters op pensionaat zit verwerkt heeft. Dré Steemans overleed in zijn slaap.

Hieronder Felice die in de eindronde van De Drie Wijzen een waar/onwaar-verhaal vertelt (Felice begint vanaf 4:02):Hier is hij aan het werk als presentator in Het Swingpaleis (slechts tot 0:25, daarna zijn het 3 krijsende non-talenten):En hier een schitterende scène uit In De Gloria waarin de 'mediawatcher' Felice en Herwig Van Hove in 1000 Seconden op de korrel neemt:

Geen opmerkingen: