woensdag 17 maart 2010

Pak Nam-gi : De Noord-Koreaanse zondebok

Als sommige politici in ons Belgenland nog eens klagen dat ze het moeilijk hebben, moeten ze de volgende keer maar eens aan Pak Nam-gi denken. De onfortuinlijke Noord-Koreaan overzag in november 2009 de reëvaluatie van de Noord-Koreaanse munteenheid, de won. Die is - op zijn zachtst gezegd - compleet de mist ingegaan.

Nu, de economie van Noord-Korea staat al niet bekend als de meest dynamische en gezondste aller tijden (weer een mooie understatement), maar de financiële krachttoer van Pak Nam-gi maakte het hele spel zo mogelijk nog chaotischer. Probleem voor Pak was echter dat de Geliefde Leider, de alwetende en onfeilbare Kim Jong-il, volop bezig is met zijn opvolging te regelen. In de Noord-Koreaanse, Stalinistische versie van het communisme dat ze daar aanhangen is het ondertussen al de gewoonte dat de vader de zoon opvolgt. De voormalige Grote Leider, Kim Il-sung, werd gevolgd door de Geliefde Leider, Kim Jong-il. Die laatste is nu zijn derde zoontje, Kim Jong-un, aan het klaarstomen voor de macht. Kim 3 wordt nu al aangeduid als de Dierbare Kameraad. Een economische crisis kan de Geliefde Leider missen als kiespijn. Vooral als daardoor het merendeel van de Noord-Koreanen hun spaarcentjes kwijtspelen (veel zullen ze toch al niet hebben gehad, maar bon).


En daarom werd Pak Nam-gi, Directeur van het Plan- en Financiëndepartement van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij, vakkundig tegen de muur gezet. Letterlijk. De "bourgeoiszoon die samenzweerde om de rangen van de revolutionairen te infiltreren om de nationale economie te vernietigen" werd geëxecuteerd door een vuurpeloton.

Geen opmerkingen: