woensdag 24 maart 2010

Jim Marshall : De rock-fotograaf

Jim Marshall heeft ons verlaten. De Amerikaan werd vooral bekend door zijn foto's van rocksterren. Hij was bijvoorbeeld de enige fotograaf die backstage mocht gaan bij het laatste optreden van The Beatles.
Op Woodstock was hij de hoofdfotograaf. Toen Jimi Hendrix op het Monterey Pop Festival zijn gitaar in de fik stak, maakte Marshall er een foto van en bewaarde het beeld zo voor het nageslacht. Hij was ook de fotograaf voor het album At San Quentin van Johnny Cash. Andere grote namen die hij voor zijn lens kreeg waren Bob Dylan, Janis Joplin, The Grateful Dead en The Allman Brothers.

Naast al die rockiconen maakte hij ook uitgebreide fotoreportages van de armoede in de Appalachen in de vroege jaren '60. Ook de Civil Rights Movement in Mississippi werd door hem op beeld vastgelegd.

Marshall stond ook bekend om zijn doortastende persoonlijkheid, iets wat hem zeker hielp bij het fotograferen van alle groten der aarde. Hij overleed in zijn slaap op zijn 74e.

Hieronder een paar van zijn beroemde foto's, van links naar rechts Johnny Cash, "flipping the bird at San Quentin" (1969); Mick Jagger, "relaxing backstage"(1972); Jimi Hendrix op Monterey (1967); en Jim Morisson, "one of those guys in his own space" (1968).
Geen opmerkingen: