maandag 22 maart 2010

Sir James Black : De bèta-blokker

Iedereen heeft al wel eens van bètablokkers gehoord. Voor mensen met hartritmestoornissen en hoge bloeddruk was het geneesmiddel een rots in de branding. Het veroorzaakte een revolutie in de behandeling van hartkwalen en slaagde er in om wereldwijd miljoenen mensen te redden die anders het hoekje om waren gegaan, gewoon omdat ze niet deftig behandeld konden worden.

En dat hebben we allemaal te danken aan Sir James Black. De Schotse geneeskundige kwam in 1962 met de allereerste bètablokker op de proppen, netherlide. Toen hij eenmaal achter netherlide was gekomen, was de stap naar een veiligere resem bètablokkers al snel gezet.

Vooral proranolol stak daar met kop en staart bovenuit. Proranolol wordt gebruikt om hartaanvallen, angina pectoris, hypertensie en migraines te behandelen en te voorkomen. Het is geen onderschatting om te zeggen dat de bètablokkers één van de belangrijkste medische uitvindingen van de 20e eeuw zijn.

En het bleef niet bij bètablokkers. In de late jaren '70-begin jaren '80 kwam hij met cimetidine af. Cimetidine is nu één van de meest gebruikte geneesmiddelen ter wereld om maagzweren te behandelen.

Sir James Black mocht het nog meemaken dat zijn uitvindingen de mensheid hielpen en in 1988 kreeg hij er de Nobelprijs voor Geneeskunde voor. De man van de bètablokkers en cimetidine werd 85.

Geen opmerkingen: