woensdag 10 maart 2010

Mohammed Sayed Tantawi : De liberale Sheikh

Vrouwelijke besnijdenis is on-Islamitisch, vrouwen moeten aangesteld worden op topjobs in de overheid. Als de Frans overheid zegt dat het illegaal is om een hoofddoek te dragen in een staatsschool, dan is daar niks mis mee. Het zijn maar enkele van de uitgesproken meningen van wijlen Sheikh Mohammed Sayed Tantawi, de hoofdimam van de al-Azhar moskee en het hoofd van de al-Azhar universiteit.

Al-Azhar geldt als één van de belangrijkste religieuze autoriteiten van de Soennitische Islam. De moskee dateert van 971, de universiteit werd er in 988 naast gebouwd, wat het dus ineens ook één van de oudste universiteiten ter wereld van maakt. En als het hoofd van dit instituut iets zegt, wordt er naar geluisterd. Maar sinds de jaren '60 is al-Azhar in feite genationaliseerd en wordt de hoofdimam aangeduid door de president.

Tantawi, aangesteld door president Mubarrak, moest dus constant koorddansen tussen de regering en de conservatievere krachten van de moskee. Maar in de ogen van de radicalere Islam was Tantawi een gevaarlijke hervormer die de godsdienst alleen maar in gevaar bracht met zijn controversiële, liberale uitspraken. Een marionet van de regering, meer was hij niet volgens hen.

Vorig jaar nog verbood hij de niqab, de volledig bedekkende sluier, aan de universiteit, waarmee hij de woede van de Moslimbroeders op zich haalde. Die kregen het helemaal op hun heupen toen Tantawi handjes hing schudden met de Israëlitische president Shimon Peres.

Voor de radicalen was het dan ook een geschenk uit de hemel toen hij overleed aan een hartaanval in Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. De liberale Sheikh werd 81. Hij wordt begraven in Medina.

Geen opmerkingen: