woensdag 10 maart 2010

Bruce Graham : the man who built Chicago

De Amerikaanse architect Bruce Graham is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Alzheimer. Graham werd in 1925 geboren in Bogotá en groeide op in Puerto Rico. Het was pas toen hij als beursstudent in Amerika arriveerde om er zijn universitaire studies aan te vatten dat hij voor het eerst een gebouw van meer dan 10 verdiepingen kon aanschouwen. Na zijn studies ging hij in Chicago aan de slag bij Skidmore, Owings & Merrill, het grootste architectenbureau van de Verenigde Staten. Daar groeide hij uit tot de man die de skyline van het wat ingedommelde Chicago compleet zou hertekenen en de stad ombouwde tot een toonbeeld van naoorlogs optimistisch vooruitgangsdenken en 20ste eeuwse architectuur.

Zijn eerste grote project was de Inland Steel Building, een iconisch gebouw in Chicago, dat werd afgewerkt in 1957. Daarna ontwierp hij het John Hancock Center dat vandaag de dag nog steeds het 5de grootste gebouw ter wereld is wanneer men haar antennes meetelt (457 m hoog). In 1973 werd zijn ontwerp voltooid waarmee Bruce Graham de geschiedenis zal ingaan : de Sears Tower. De gigantische wolkenkrabber op Wacker Drive was bij zijn voltooiing de grootste ter wereld. In de loop der jaren speelde het haasje over met het World Trade Center in New York waarbij ze mekaar de loef afstaken door steeds hogere antennes op de gebouwen te zetten. Echter sinds 11 september 2001 was het WTC niet bepaald concurrentie meer en ging het debat over wie de grootste was tussen de Sears Tower en de Petronas Towers in Singapore. Met zijn huidige antennes meegerekend bleef de Sears (die tegenwoordig trouwens de Willis Tower heet na een overname van het gebouw) met een totale hoogte van 527 m wel de grootste skyscraper tot eind vorig jaar het kolossale 828 m hoge Burj Khalifa in Dubai alle discussie sloot.

Na 1973 lag de politieke en businessélite van Chicago volledig aan Grahams lippen en aldus kon hij zijn plannen om de stad nog meer om te bouwen doorzetten. Tal van zijn ontwerpen voor wolkenkrabbers en andere stedenbouwkundige projecten werden in de loop van de volgende jaren in Chicago gerealiseerd. Hij trok ook de wijde wereld in en zou gebouwen gaan neerpoten in Hong Kong, Londen, Caïro en vele andere steden. In 1997 vertelde Bruce Graham in een interview: "When I was a child, my dream was to build cities. It grew into more than a fantasy."

Hieronder de meest monumentale wolkenkrabbers die Graham ontwierp, achtereenvolgens de Sears Tower en de John Hancock Center.Geen opmerkingen: