zaterdag 11 oktober 2008

Jörg Haider : De Oostenrijkse rechtse rakker

Jörg Haider die na een klinkende verkiezingsoverwinning verongelukt, het is bijna alsof Hitler op 30 januari 1933 van het balkon dondert. Maar we moeten niet iedereen over één kam scheren. Het is niet omdat Jörg ook een Oostenrijker is en dat zijn achternaam ook met een H begint, dat hij een simpele kloon was van die andere extreem-rechtse rakker. Toch is er wel een zekere invloed merkbaar; vader en moeder Haider waren NSDAP-leden van het eerste uur. De appel valt niet ver van de boom en Jörg toonde op de hogeschool al tekenen van zijn latere 'carrière'. In 1970, op zijn 20e, werd hij lid van de extreem-rechtse Freiheitlichen Partei Österreichs (FPÖ) en op zijn 22 was hij al een markant leidersfiguur in die politieke beweging, waardoor hij in 1986 ook effectief de chef werd. Rond diezelfde tijd begon de eerste van vele controverses toen hij een landgoed in de provincie Karinthië erfde, Barental. Barental was door zijn grootoom gekocht van een Italiaanse jood die het in 1940 verstandiger vond om ergens anders naartoe te gaan. Zijn critici beweerden dat Barental een door de nazi's afgedwongen verkoop was, Haider heeft dit altijd ontkend. In 1989 werd hij gouverneur van Karinthië, maar 2 jaar later moest hij al terug aftreden omdat hij had gezegd dat er tijdens het Derde Rijk een "fatsoenlijke tewerkstellingspolitiek" werd gevoerd. Daarna ging het wat bergaf met de FPÖ, maar Haider werd toch wel herverkozen in 1999 en 2003. We kunnen bijna van een Haidereffect spreken; toen hij bij de FPÖ ging, haalde die partij maar 5%. In 2000 won de FPÖ 6 keer meer stemmen en zo kwam Jörg in een coalitieregering terecht, met een Eurofoob programma dat bulkte van anti-migrantenstandpunten. Tumult alom in de politieke wandelgangen van Europa, het bruine gevaar was weer daar. Ondanks een niet zo goed gelukte edoch heldhaftige poging van toenmalig minister Louis Michel om Haider te boycotten door niet te gaan skiëen in het Alpenland, bleef Haider tot 2002 rustig waar hij was. In 2005 werd hij uit de FPÖ gebonjourd en stichtte hij de Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ). Ook hier deed het Haidereffect weer zijn werk toen hij stemmen verdubbelde en weer eens 11% haalde.
Haider was voor zijn volgelingen een man die tenminste eens de waarheid durfde zeggen; door zijn tegenstanders werd hij afgedaan als een ambitieuze, racistische opportunist. Nog enkele dubieuze uitspraken van onze Jörg: concentratiekampen zijn eigenlijk "strafkampen" en de SS was "een onderdeel van het Duitse leger dat geëerd moet worden". De uitdrijving van de Sudetenduitsers uit Tsjechoslowakije na Wereldoorlog II vergeleek hij dan weer zonder blozen met jodendeportaties. Haider zag zichzelf eerder als de Oostenrijkse Tony Blair.
Vandaag ging hij echter verschillende keren over kop bij een inhaalmanoeuvre op de Oostenrijkse wegen en overleed later aan zijn verwondingen. Haider werd 58.

2 opmerkingen:

Maarten zei

Geen ongeval, maar moord! Een complot van links! Net zoals Theo van Gogh en Pim Fortuyn!

Althans dat is wat ik uit de lezersreacties op de site van het Laatste Nieuws afleid.

Tarek zei

Als we die lezersreacties mogen geloven, is hij dus zat gevoerd door een een bende semi-bolsjeviekse samenzweerders; meneer had 1,8 promille in zijn bloed en reed 142km/h toen hij zijn salto mortale deed...