donderdag 30 oktober 2008

Aimé Lombaert: klokkenluider


Aime Lombaert werd geboren in Oudenaarde, en studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, het Lemmensinstituut en de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. In 1978 was hij laureaat van de Mechelse Beiaardschool. Hij was jarenlang werkzaam als organist, koorleider en leraar Muzikale Vorming in het ASO en TSO in verschillende scholen (Gent, Oudenaarde, Wetteren).

Hij werd vervolgens stadsbeiaardier en titularis van de belfordbeiaard te Brugge. Daarnaast werd hij nog stadsbeiaardier te Poperinge, Damme, Geraardsbergen en Deinze, waar hij ook leraar was aan de Muziekacademie voor de vakken Algemene Muzikale Vorming, Samenzang en Beiaard. Hij realiseerde of werkte mee aan ontelbare opnames rond beiaard voor radio, TV, LP en CD. Als beroepsbeiaardier concerteerde hij op zowat alle belangrijke beiaarden ter wereld. Als beiaardier was hij voor kortere of langere periodes verbonden aan de steden Gent, Antwerpen, Florenville, Oudenaarde en Brakel. Hij zorgde ook voor heel wat publicaties rond beiaarden o.m. Beiaarden en Klokkenspelen in Oost-Vlaanderen (uitg. Provinciebestuur) en West-Vlaanderen (Uitg. Gidsenkring). Als beriaardier –ontwerper was hij verder werkzaam in Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Tsjechië. Hij was tenslotte ook lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bij de Vlaamse Regering.

1 opmerking:

Curt zei

Ik heb pas het droevige nieuws gehoord dat de heer Lombaert overleden is.Ik voel mij zeer droevig want als muzikant en als mens verdiende hij mijn respect ! Mijn innige deelneming aan zijn familie en vrienden ...


C.