maandag 11 augustus 2008

Isaac Hayes: Van Shaft tot Chef

Onsterfelijkheid, het is helaas ook Isaac Hayes niet gegeven. Met Hayes sterft één van de grootste soulartiesten, van de twintigste eeuw. Het grote publiek maakte kennis met zijn rijke, warme stem in 1971, toen hij het themanummer voor de film Shaft opnam.

Voor Hayes zelf het wereldsterrendom verwierf, speelde hij als sessiemuzikant voor Otis Redding, en schreef hij wereldhits voor andere artiesten (o.a. Soul man voor Sam and Dave). Voordat hij “Theme from Shaft” op de nummer 1 positie parkeerde van Brazilië tot Noorwegen, genoot hij al erkenning en bekendheid bij soulliefhebbers met zijn debuut Hot Buttered Soul uit 1969. Voor “theme from Shaft” kreeg Hayes in 1971 de Oscar voor beste soundtrack. Zonder Hayes geen funk, geen disco. Het was bij Hayes dat beroemde disco-artiesten als Barry White, Chic en pakweg The Jacksons de mosterd gingen halen. Met zijn spoken word nummers bereidde hij ook de weg voor menig rapartiest. Ook de look van Hayes: zonnebril en gouden kettingen werd door homies en bro's gretig gejat.

Naast zijn muzikale carrière was Hayes ook als acteur te zien in een aantal films. In de Jaren negentig werd hij plots weer “Hot” door zijn rol als sympathieke zwarte kok (“Chef”) in South Park. Als Chef haalde hij met Chocolate Salty Balls voor het laatst de hoogste regionen van de hitlijsten. Hij verliet de show omdat die kwetsend zou zijn voor zijn geloof. Hayes zat bij de scientology-kerk.

Hayes werd amper 65 jaar oud. Hij werd op zondag 10 augustus bewusteloos aangetroffen in zijn appartement naast zijn home trainer. Hij werd nog naar een nabijgelegen ziekenhuis overgebracht, maar alle hulp kwam te laat.

Theme from Shaft: Damn right!


Suck on my chocolate salty balls. And give that spoon a lick!

1 opmerking:

Tarek zei

er is nog een optie bijgekomen voor de film van het jaar trouwens: de aflijvige Isaac Hayes heeft zowaar nog een hoofdrol gespeeld in "Escape From New York" van John Carpenter, als The Duke of New York, samen met Kurt "Snake Plissken" Russel!