vrijdag 29 augustus 2008

Phil Hill : Wereldkampioen Formule 1

De Amerikaanse racelegende Phil Hill is op 81-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. In 1958 debuteerde Hill in de Formule 1 in de Grote Prijs van Frankrijk achter het stuur van een Maserati. Datzelfde jaar won hij met een Belgische teamgenoot de 24 Uren van Le Mans. Dit huzarenstukje deed hij drie jaar later nog eens over.

Datzelfde jaar 1961 behaalde hij ook zijn enige titel van wereldkampioen Formule 1, zij het in tragische omstandigheden. Hill reed intussen voor de legendarische racestal Ferrari. Met nog 2 races te gaan had Hill een achterstand van 4 punten in het klassement op zijn Duitse teamgenoot graaf Wolfgang 'Taffy' von Trips. Tijdens de Grote Prijs van Italië kwam von Trips bij het aansnijden van de Parabolica in aanraking met Jim Clark. Zijn wagen vloog naar links het publiek in waarbij 15 toeschouwers om het leven kwamen. Von Trips werd uit de wagen geslingerd en was op slag dood. Phil Hill zou die Grote Prijs van Italië winnen, en omdat handig genoeg voor hem zijn naaste concurrent nu dood was kon hij niet meer worden ingelopen met nog één race te gaan. Hill had in 1961 trouwens ook reeds onze Grote Prijs van België gewonnen.

In de jaren die volgden reed Hill voor minder sterke teams waardoor hij geen platte prijs meer pakte. 1966 was zijn laatste jaar in de Formule 1. In 1991 werd hij opgenomen in de Hall of Fame van de motorsport. Samen met Mario Andretti blijft hij de enige Amerikaan die ooit de eindoverwinning in de Formule 1 behaalde. Hij is niet verwant met de latere Britse wereldkampioenen Graham en Damon Hill. Phil Hill stond bekend als een rustige en deftige jongen, een verademing in het Formule 1-milieu van zijn tijd.

Geen opmerkingen: