vrijdag 22 augustus 2008

Jerry Finn: finished...

Het zat er al een tiental dagen aan te komen, maar vandaag is muziekproducer Jerry Finn officieel dood verklaard. Misschien doet de naam niet meteen een belletje rinkelen, maar Finn was één van de bekendste en veelzijdigste producers van de laatste jaren. In de eerste plaats verdiende hij zijn sporen binnen het neopunkwereldje, waar hij succesalbums van Green Day, The Offspring, Bad Religion en Blink-182 aan hun typische galmende klank hielp. Na enige jaren genoot Jerry Finn dus een zekere renommee binnen dit milieu en begon hij zich ook met andere muziekstijlen in te laten. Er heerste heel wat scepsis toen een samenwerking tussen de Amerikaanse punkproducer en de Britse poppoëet Morrissey aangekondigd werd, maar het door Finn geproducete You Are The Quarry luidde de triomfantelijke terugkeer van de ex-Smithszanger in. Het album ging wereldwijd meer dan een miljoen keer over de toonbank, wat het tot het meest verkochte uit Morrissey's carrière maakt, solo of met The Smiths. De vier singles die eruit getrokken werden haalden allen de Britse top tien. Na dit succes werkte Finn nog met enkele jonge, alternatieve bands als AFI of Alkaline Trio. Dit jaar dook hij opnieuw met Morrissey de studio in voor Years In Refusal, maar vlak na het voltooien van de opnames sloeg het noodlot toe. Een even plotse als massale hersenbloeding eind juli zorgde ervoor dat Finn enkel nog kunstmatig in leven gehouden kon worden. Op 12 augustus werd besloten elke behandeling stop te zetten, waarna Finn op 21 augustus de geest gaf. Hij was pas 38 jaar. De release van zijn allerlaatste opnames met Morrissey is uitgesteld tot januari 2009.

2 opmerkingen:

The Clumsy Chef zei

"In de eerste plaats verdiende hij zijn sporen binnen het neopunkwereldje, waar hij succesalbums van Green Day, The Offspring, Bad Religion en Blink-182 aan hun typische galmende klank hielp."

Mag ik al een klein beetje punker kramp in mijn kloten krijgen als u Bad Religion in één adem vernoemt met woorden als neopunk en Blink182? Bad Religion zijn volgens velen de godfathers van de punk, waarbij The Ramones ergens tussen halfgod en The Stooges hangen...

patheticjoe zei

Inderdaad, Bad Religion hoort niet echt in het rijtje thuis, al zijn ze de laatste jaren en onder andere tijdens hun samenwerking met Finn toch naar een commerciëler geluid geëvolueerd. Maar goed, bij deze dus mijn excuses aan uw punkerskloten, en een warm verzoek om materiaal van The Dubliners en Ronnie Drew aan het uitvaartcomité over te maken!