woensdag 27 augustus 2008

Tony Robijns : Limburger met Michelinster

De Limburgse topchef Tony Robijns heeft zelfmoord gepleegd. Robijns baatte 36 jaar lang het restaurant Kasteel Saint-Paul te Lummen uit. In 1979 kreeg hij hiervoor een ster van de beroemde culinaire gids Michelin. Na een faillissement 3 jaar geleden zag Robijns zich verplicht om het restaurant van de hand te doen. De hele inboedel (zilver, kristal, porcelijn, schilderijen) moesten geveild worden. Hij ging daarna nog wat bijklussen in de Hoeve Saint-Paul waar zijn dochter reeds werkte, maar het faillissement kwam hij nooit te boven. Hij leed aan een zware depressie en werd opgenomen in een psychiatrische kliniek in Sint-Truiden.

Robijns pleegde zijn wanhoopsdaad door met zijn fiets in de Keelstraat in Sint-Truiden onder een trein te rijden. Het treinverkeer moest een tijdlang worden stil gelegd. Bij de verkoop van zijn inboedel liet Robijns zich nog fier uit over wat hij als chef-kok van een toprestaurant bereikt had: "Er waren klanten die hier met de helikopter landen om te komen eten en dan gewoon een kotelet met stomp bestelden. Ook hebben hier een pak huwelijken plaatsgevonden. Limburgse meisjes met mannen uit West-Vlaanderen die in Hasselt studeerden. Daardoor zijn we ook daar heel bekend". Tony Robijns was 62 jaar.

1 opmerking:

Tom zei

Toch nog even een rechtzetting, Kasteel St Paul is niet failliet gegaan, maar verkocht door de eigenaars. Tony Robyns huurde dit pand namelijk. Doordat het kasteel verkocht werd is hij met Hoeve St Paul begonnen. Hij werkte in de hoeve terwijl zijn dochter de laatste jaren het kasteel deed.

T.T.