vrijdag 29 augustus 2008

Jean-Marc Renard: De man met de glazen vuisten

De Belgische bokswereld heeft een zware klap gekregen (excuse-moi le jeu de mots), de razend populaire bokser Jean-Marc Renard, is uit het leven gestapt.

Renard, een superpluimgewicht, kan een indrukwekkend palmares voorleggen. Hij werd in zijn carrière maar 1 keer knock-out gemept. Dat gebeurde helaas in zijn enige wereldtitelkamp tegen de Venezolaan Esparragoza. En dan nog voor eigen publiek in Namen. Voor de rest won hij 40 van zijn 45 kampen, waarvan 24 met knock-out. Hoogtepunt uit de carrière van Renard was – naast de verloren kamp om de wereldtitel – zijn Europese titel in 1984. Hij daagde de Italiaanse titelverdediger Raininger uit en versloeg hem in het hol van de leeuw, in dit geval het Italiaanse Casavatore. Die titel verlengde hij tot zevenmaal toe. Renard werd meteen een ster, die vooral in Vlaanderen een enorm grote aanhang kende. Hij was een man van de aanval, maar sloeg zo hard dat hij al vroeg in zijn loopbaan een hand brak, vandaar zijn bijnaam “de man met de glazen vuisten”.

Renard was een tragisch figuur, die buiten de ring veel problemen kende. Een andere Belgische bokslegende Freddy De Kerpel getuigt: “Ik zeg het niet graag, want hij was geen slechte jongen, maar hij gedroeg zich soms verdacht veel als een psychopaat. Toen hij tijdens de voorbereiding op een kamp bij mij thuis verbleef, zei hij op een dag, zonder enige aanleiding, dat hij zijn vader ging vermoorden. En een paar seconden later: En mijn moeder ook.”

Renard kampte zijn hele leven met een onverteerd verleden, kreeg nog een extra klap te verduren toen zijn tweelingbroer zelfmoord pleegde en had moeite met menselijke relaties. Bij tragische figuren hoort een tragische dood. Renard pleegde op 54-jarige leeftijd zelfmoord in het Ardense dorpje Tenneville, het duurde minstens 36 uur voordat zijn lichaam gevonden werd. De man die zovele harten veroverd had, stierf eenzaam en verlaten.

Klik hier voor beeldmaterial van de laatste kamp van Renard

Geen opmerkingen: