vrijdag 6 juni 2008

Victor Wegria: de bombardier van Luik

Voetballer Victor Wegria is op 71-jarige leeftijd overleden. Wegria was een waar clubicoon van RFC Luik, in vroegere jaren naast Standard dé traditieclub van de vurige stede. Op het einde van jaren vijftig en het begin van de jaren zestig werd hij vier keer topschutter in de Belgische voetbalcompetitie. Enkel Erwin Vandenbergh deed met zes keer beter dan Wegria.

Wegria bleef bijna zijn hele carrière trouw aan de club van zijn hart, en speelde in totaal 242 wedstijden in het blauwrode shirt van Club Luik. Daarin vond hij 129 keer de weg naar de netten. Het leverde hem vijf selecties voor de nationale ploeg op, waarin hij nog eens twee balllen in het mandje legde.

In het seizoen 1963-1964 haalde Club Luik, dat in die tijd een te duchten tegenstander was, ook op Europees niveau, de halve finale van de jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de Uefacup. Op weg naar die halve finales werrd onder andere de Arsenal netjes opzij gezet, ondermeer dankzij een doelpunt van Wegria. In de Halve finale was Real Zaragoza, de latere winnaar de tegenstander. In Spanje werd met 2-1 verloren, maar Wegria zette dat enkele weken later in Luik recht: 1-0. Dat betekende in die tijd dat een derde wedstijd uitsluitsel moest brengen, en die was er te veel aan voor de amateurs van Club Luik : 2-0 en weg Europese droom.

Na zijn actieve carrière was Wegria nog trainer van Club Luik in de jaren 70. Voetbalfans van rond de dertig (zoals ik) kennen ook zijn zoon, Bernard, van de paninistickerboeken . Zoon Bernard Wegria speelde in de jaren tachtig en negentig bijna vijfhonderd wedstrijden voor de traditionsverein uit Luik.

Een van de interlands die Wegria vooor ons land betwistte, was Frankrijk-België op 15 maart 1961 in een uitverkocht Parc des Princes in Parijs. In dit videofragment zien we hem meermaals aan het werk.

Geen opmerkingen: