woensdag 18 juni 2008

Tom Compernolle: het betere lange-afstandswerk

Sporza op zondagmiddag op de radio. Gert Geens kondigt een plaatje af. En vervolgt: “We gaan nu over naar Jos Willems die voor ons de zesde manche van de crosscup volgt.” Mijn verstand op standby. Mijn onderbewuste registreert op één of andere manier de namen die hij opnoemt: “Tom Van Hooste komt als derde door na de eerste ronde, gevolgd door Pieter Desmet, Tom Compernolle en Rik Ceulemans.” Ik luister met een half, neen, een kwart oor. Veldcross, het heeft mij, net als motorcrossen nooit geboeid.

En dan lees je in de krant dat één van die mannen die iedere zondagmiddag een half uur lang in de modder gaan ploeteren, omgekomen is bij een verkeersongeval. Tom Compernolle. Amper 32 jaar oud. Schoof met een legerwagen van de baan in het Westvlaamse Zedelgem. Met een aantal collega-militairen op oefening. Zijn kompanen overleefden de klap, Compernolle niet.

Erelijst

Wie was Tom Compernolle? Google brengt soelaas: het was een Belgische topper die een indrukwekkende erelijst kan voorleggen, zowel in de veldcross (des winters als het regent) als op de lange afstanden op de atletiekpistes (des zomers als het ook regent) . Winnaar van de crosscup in 2000, Belgisch kampioen op de 5 000 meter in 2001, 2002 en 2004. Belgisch kampioen veldlopen, ook in 2004. Dat jaar mocht hij ook de Belgische kleuren verdedigen op de Olympische Spelen in Athene. Waar hij langs alle kanten voorbijgesneld werd door Afrikaanse hardlopers. Hij strandde in de reeksen van de 5 000 meter. Zonder al die veel te snelle Kenianen en Ethiopiërs in de buurt lukte het beter voor Compernolle om dichte ereplaatsen te halen. Op het Europees Kampioenschap in 2002 werd hij 13de, in 2006 werd hij 10de.

Geen opmerkingen: