donderdag 26 november 2009

Giorgio Carbone : Sua Tremendità di Seborga

Er bestaan zo van die dingen als micronaties: echt bestaande of virtuele staten die niet internationaal juridisch erkend worden. Het bekendste is Sealand, een een oud kunstmatig eiland dat in 1967 onafhankelijk werd verklaard door Roy Bates. Andere voorbeelden zijn de Conchrepubliek, de Vrijstad Christiana en - geen grap - het Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. Dat laatste is in 2004 opgericht en heeft als 'keizer' Dale Parker Anderson - Dale I voor zijn onderdanen.

In Italië is er ook zo'n staatje: het vorstendom Seborga. En de prins van Seborga, Giorgio I, is gestorven. In het begin van de jaren '60 kreeg Giorgio Carbone, toen nog het hoofd van de plaatselijke bloemenkwekers-coöperatie, het in zijn hoofd dat Seborga, een klein stadje in Noordwest-Italië, nabij de Franse en Monegaskische grens, eigenlijk nog steeds onafhankelijk was. Het oude vorstendom ging terug tot de 10e-11e eeuw. Het werd in 1729 verkocht aan het koninkrijk Sardinië-Piëmont, dat later opging in het koninkrijk Italië. Bij elk verdrag werd het stadje bovendien altijd over het hoofd gezien. Volgens Giorgio is die verkoop nooit geregistreerd door zijn nieuwe eigenaar, waardoor het vorstendom dus nog steeds bestaat. Tegen 1963 was Giorgio er in geslaagd om zijn medestadsgenoten te overtuigen van zijn gelijk en hij werd verkozen als de nieuwe vorst. Vanaf dan was hij Giorgio I, vorst van Seborga. Lokaal werd hij Sua Tremendità genoemd.

Giorgio I regeerde rustig over zijn 362 onderdanen, in volle harmonie met de Italiaanse regering, en kreeg al snel veel aandacht vanuit toeristische hoek. Er kwamen eigen postzegels, paspoorten en zelfs even een eigen munt, de Luigino. In 1995 werd hij per referendum bevestigd als vorst, met 304 stemmen voor en slechts 4 tegen. In 2005 verscheen hij in het BBC-programma How to start your own country (in episode 3 om precies te zijn). In januari 2006 kondigde hij aan dat hij zou aftreden als hij 70 werd. De oorzaak was blijkbaar een rel over de heraanleg van het stadscentrum. Eens Giorgio de 70 gepasseerd was, zat hij echter nog altijd op zijn troon. In juni 2006 kreeg hij zowaar concurrentie: ene 'Prinses Yasmine von Hohenstaufen Anjou Plantagenet' eiste het vorstendom op. Die dame beweerde af te stammen van de Middeleeuwse keizer Frederik II en beschouwde zichzelf als de rechtmatige leider. Ze schreef zelfs een brief aan de Italiaanse president waarin ze aanbood om Seborga aan Italië te verkopen. Giorgo I bleef niettemin stevig in het zadel zitten en deed haar af als 'de internetprinses'.

Sua Tremendità kampte al wat langer met zijn gezondheid en hij overleed gisterenmorgen. Giorgio I werd 73. Als u wat meer wilt weten, ga gerust eens naar http://www.seborga.homeip.net/ (de officiële website van het vorstendom, met prachtige muziek), of als u op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen in het pittoreske Seborga, surf gerust eens naar de Seborga Times: http://seborgatimes.blogspot.com/ (of de Italiaanse versie, iets uitgebreider: http://gazzettadiseborga.blogspot.com/). Een opvolger is nog niet bekend.

Geen opmerkingen: