dinsdag 10 november 2009

John Allen Muhammad : The Washington Sniper

Gedurende 3 weken in oktober 2002 vielen er rond de Capital Beltway, een snelweg die ruwweg Washington D.C. omvat, 10 doden en 3 zwaargewonden als gevolg van een op hol geslagen sluipschutter. In totaal vonden er 15 aanslagen plaats. Er was totaal geen verband tussen de doden: één slachtoffer was het gras aan het maaien, een ander was gewoon aan het tanken, nog één zat gewoon een boek te lezen op een bank. Alle doden waren afgemaakt met een enkel schot, afgevuurd vanop een grote afstand. Heel de regio stond in rep en roer, de politie ging uit van een enkele schutter.

Toen ze eindelijk de dader op konden pakken, bleek dat er twee verantwoordelijken waren. Ze lagen rustig te maffen in hun auto. De eerste, de schutter, was John Allen Muhammad, de tweede was de 17-jarige Jamaïcaanse immigrant Lee Boyd Malvo. Ze reden heel de tijd rond in een blauwe 1990 Chevrolet Caprice sedan en waren al op dreef van in september. Toen hadden ze in Louisiana en Alabama hier en daar een overval gepleegd, waar drie doden bij gevallen waren.

Muhammad heette oorspronkelijk John Allen Williams, tot hij zich in 1987 bekeerde tot de Islam en in 2001 van naam veranderde. Muhammad had Malvo leren kennen in Antigua. Muhammad keurde de aanslagen van 9/11 goed en nam Osama Bin Laden aan als rolmodel. De minderjarige Malvo werd rustig geïndoctrineerd door Muhammad; op zijn proces bleek dat de dolle schutter zijn compaan ervan had overtuigd dat de rechtszaak het begin zou zijn van een nieuwe natie van alleen jonge, zwarte mensen, ergens in Canada. Hij zou zelfs zo ver gaan om de Amerikaanse overheid te chanteren. Het liep evenwel op iets anders uit. Muhammad werd ter dood veroordeeld, Malvo kreeg meerdere keren levenslang. De man die bekend werd als de Beltham Sniper, de D.C. Sniper of de Washington Sniper was 48 toen een dodelijke injectie een einde maakte aan zijn leven.

Geen opmerkingen: