vrijdag 26 juni 2009

Farrah Fawcett : Charlie's angel

Op de dag dat John F. Kennedy werd doodgeschoten (22 november 1963), gaven C.S. Lewis en Aldous Huxley eveneens de pijp aan Maarten. Het gevolg was dat de twee literaire mastodonten naar de laatste bladzijden van de kranten verwezen werden. Hetzelfde lot is beschoren voor een, nochtans niet onbelangrijke, actrice die haar dood bijzonder ongelukkig timede op 25 juni 2009, tussen het heengaan van Yasmine en Michael Jackson in. Evengoed wensen wij hier op de Dodenwake-blog haar toch wat aandacht te geven.

Farrah Fawcett is op 62-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van anuskanker. Fawcett werd in 1947 geboren in Corpus Christi, Texas. Na een paar jaren aan de unief besloot ze zoals zovelen naar Hollywood te trekken om het daar proberen te maken. De blonde stoot Fawcett begon haar carrière met een aantal reclamefilmpjes tot ze in 1968 haar eerste televisierolletje kreeg in I Dream of Jeannie. Ze deed in de jaren die volgden ook enkele fotoshoots voor Playboy Magazine. Meer rollen op TV en op het witte doek volgden, maar haar echte doorbraak volgde pas in 1976 toen ze gecast werd als Jill Monroe, één van de hoofdrollen in de nieuwe serie Charlie's Angels. Deze show ging over drie meisjes die net afgestudeerd waren van de politieacademie en voor het privé-detectivebureau van Charlie gingen werken. In Amerika en ook internationaal was het meteen een enorme hit en één van de grootste kijkcijferkanonnen van de jaren '70. Eveneens in 1976 kwam een posterbedrijf op het lumineuze idee om een poster te maken van Fawcett in rood badpak (zie foto boven). Van deze poster met dit iconische plaatje werden maar liefst 12 miljoen stuks verkocht. Het succes van Charlie's Angels en de poster maakten van Farrah Fawcett een gigantische ster en één van de bekendste sekssymbolen van haar generatie. Vooral haar kapsel sprong in het oog en werd dan ook door miljoenen vrouwen gekopieerd.

Begin jaren '80 ging Fawcett vooral dramatische filmrollen spelen in de hoop op meer serieuze erkenning, maar enkel een reeks commerciële flops en ronduit gedrochtelijke ondingen volgden aanvankelijk. Toch had Fawcett niet weinig talent en zette ze sinds halverwege de jaren '80 een reeks knappe acteerprestaties neer in TV-series, films en op Broadway die haar uiteindelijk 3 Emmy en 5 Golden Globe nominaties zouden opleveren.

In 2006 werd bij Fawcett anuskanker vastgesteld. Ze worstelde gedurende drie jaar met de ziekte en maakte daar zelfs een documentaire over genaamd Farrah's Story. Ze werd door vrienden en collega's geprezen om de moedige manier waarop ze de strijd met kanker aanging. De acteur Ryan O'Neill, die sinds 1982 af en aan haar levensgezel was, vroeg de actrice op haar sterfbed nog ten huwelijk. Farrah Fawcett gaf haar ja-woord, maar het huwelijk heeft zich niet meer kunnen voltrekken.

Hieronder een filmpje met de begingeneriek van Charlie's Angels met het ook weer vrij iconische beeld van een stralende Farrah Fawcett die als Jill Monroe aan het tennissen is.

Geen opmerkingen: