vrijdag 26 juni 2009

Michael Jackson: King of pop

Op 25 juni 2009, 2u26, is er een plots einde gekomen het turbulente leven van Michael Jackson. Een hartfalen – mogelijk na een overdosis medicatie – werd de King op pop fataal. Jackson werd 50 jaar oud.

Wacko Jacko voegt zich aldus bij het lijstje popiconen dat te vroeg heen ging: Elvis Presley, Buddy Holly, Jim Morisson, John Lennon en - waarom niet - Kurt Cobain. Of Jackson een gelukkig leven gehad heeft, is om het eufemistisch uit te drukken, niet zeker. Vader Joe dwong hem en zijn broers op bepaald onzachte manier in de muziek. De man had naar het schijnt wat last van losse handjes.


Kindsterretje


Zo werd Michael Jackson in het midden van de jaren zestig een kindsterretje, samen met zijn oudere broers Jackie, Jermaine, Tito en Marlon zong hij in de Jackson Five. Erg snel werd duidelijk wie de echte ster van de groep was: de jongste. Toen al reeg hij de wereldhits aan elkaar: “Can you feel it” en “Blame it on the boogie” kan iedereen nog moeiteloos meezingen. Daarnaast maakte de jonge Michael al een eerste
zijstapje met het suikerzoete “Ben”.

Intergalactische popster

Van zijn eerste echte soloalbum “Off the wall” uit 1979 gaan meteen 11 miljoen exemplaren over de toonbank. Peanuts in vergelijking met het magnum opus van Jackson uit 1982: Thriller. Het album bevat naast titeltrack Thriller nog andere hits die in het collectieve geheugen van de mensheid zijn blijven hangen: Dirty Diana, The girl is mine, Billie Jean en Beat it.
Uit die tijd stamt ook de bekende moonwalk, die Jackson voor het eerst opvoerde tijdens een televisie-uitzending voor 25 jaar motownlabel in 1983 (als danspasje bij Billie Jean). Thriller staat nog steeds in het Guinness book of records als meest verkochte plaat uit de muziekgeschiedenis. Al naargelang de bron wordt er gesproken over 55 miljoen verkochte exemplaren (Guinness book) of 105 miljoen miljoen exemplaren (het platenlabel Epic). Niet minder dan zeven van de negen tracks op "Thriller" werden een hit en Thriller is voor velen nog steeds de ultieme popplaat.
Ander handelsmerk van Jackson uit die tijd: de gesofisticeerde videoclips die bij de nummers hoorden. Het was niet toevallig in die periode dat MTV doorbrak. De clip van Thriller, ineengestoken door John Landis, kostte een half miljoen dollar.

In de jaren tachtig en begin jaren negentig werd het succes van Jackson bijna intergalactisch. De pletwals ging gewoon door met albums als Bad (1987, 20 miljoen verkochte exemplaren) en Dangerous (1991, 21 miljoen). De hits volgden elkaar op, (Bad, Man in the mirror, Smooth Criminal, Earth Song, The way you make me feel, Black or White) maar de eerste tekenen van Wackoness staken ook de kop op. Zo loopt hij in het openbaar rond met een chirurgenmaskertje.

Verbouwingswerken en kinderliefde

Van dan af begint het extramuzikale de bovenhand te halen in het leven van Jackson. Als een soort van real life Peter Pan bouwt Jackson zijn eigen “Neverland” een enorm domein met zoo en pretpark, waar kinderen meer dan welkom zijn. In 1993 wordt hij voor het eerst beschuldigd van onoorbare handelingen met minderjarigen. Hij koopt zijn onschuld af met een slordige 20 miljoen dollar. Ook werd zijn huid, net toen ‘It don’t matter if you’re black or white’ de hitparades veroverde plotseling blank. Volgens Jacko was dat het gevolg van de zeldzame huidziekte vitiligo. Jackson was ondertussen al een tijdje bezig met grote verbouwingswerken aan zijn lichaam. Het
plamuurwerk aan zijn neus was indrukwekkend voor uiteindelijk een iets minder indrukwekkend resultaat.

Two weddings and (soon) a funeral

Jackson realiseerde zich plots dat hij 36 jaar oud was, en stilaan aan trouwen moest denken. In 1994 trouwde hij met Lisa Marie Presley de dochter van Elvis. Twee jaar later scheidde het koppel en sloeg Michael de secretaresse van zijn dermatoloog aan de haak, Debbie Rowe. Met haar kreeg de king of pop twee kinderen. Hun huwelijk duurde nochtans amper drie jaar.
Een derde kind verwekte hij bij een onbekende draagmoeder in 2001. Dat hij een voorbeeldige huisvader was, toonde Michael trouwens door voor de ogen van de pers de was van zijn kindje te drogen te hangen. Klein detail, hij was vergeten de nog geen jaar oude Prince Michael II eruit te halen.

In 2001 volgde er nog eens een muzikaal exploot, de titel van het album “invincible” was echter slecht gekozen, want echt onoverwinnelijk bleek Jackson niet meer in de platenverkoop. “Amper” 2,1 miljoen keer werd de plaat verkocht.

Het privé-leven van de getroebleerde wereldster haalde in 2003 weer het wereldnieuws wanneer hij zonder verpinken verklaart dat hij er geen problemen mee heeft om met kindjes te slapen. Niet verstandig als je je al eens hebt moeten vrijkopen van beschuldigingen van pedofilie. Jackson wordt officieel in beschuldiging gesteld van seksuele wandaden. Na een proces van een half jaar, waarbij Wacko Jacko ook één keer - te laat - in pyjama voor de rechter was verschenen, sprak een jury in juni 2005 de zanger/danser over de hele lijn vrij.

Hij verhuisde daarna naar Bahrein, terwijl zijn fortuin zienderogen slonk en Jackson het voorwerp werd van de ene rechtszaak na de andere wegens achterstallige betalingen. In 2006 zou Jackson een schuld van 170 miljoen dollar hebben gehad.

Een comeback van de wereldster was nakend, er stonden concerten gepland in Londen in de loop van juli. Die haalde Jackson echter niet meer. De wilde complotverhalen en beweringen dat hij niet echt dood is zullen weer de kop op steken, maar zullen de realiteit niet veranderen:

Michael Jackson is dood.

Geen opmerkingen: