vrijdag 26 juni 2009

Yasmine: met haar hoofd hoog in de wolken...


De Vlaamse zangeres en presentatrice Yasmine heeft gisterennamiddag besloten een einde aan haar leven te maken. Yasmine, geboren als Hilde Rens te Kontich op 3 maart 1972, begon haar carrière als zangeres in 1991 met het album "Mooi Zo", waaruit de bescheiden danshitjes "Vraag me niet waarom" en het nu wat wrang klinkende "Met mijn hoofd hoog in de wolken" getrokken werden. Later zou Yasmine het over een heel andere muzikale boeg gooien en met luisterliedjes waar ze zelf de teksten bij schreef de culturele centra afschuimen. Op de ietwat ingewikkeld getitelde cd "Vandaag (het morgen van gisteren)" bracht ze zelfs hulde aan haar grote held Leonard Cohen door enkele van zijn grootste hits te coveren.
Yasmine verwierf evenwel vooral bekendheid als presentatrice, waarbij het levenslied en de showbizz ook nooit ver te zoeken waren. Ze debuteerde bij de VTM als maïzena van de Vlaamse muziekbrij genaamd "Tien om te zien", en dit aan de zijde van Willy De Gieter, ook wel bekend als Willy Sommers. Na een passage als VJ bij TMF kon ze dan uitgroeien tot één van de leading ladies van de familiezender Een, waar ze vooral in the spotlights huppelde als presentatrice van het mediamagazine De Rode Loper en de muziekshow voor bescheiden Vlaamsch talent "Zo is er maar Een".
Moedig was haar outing als lesbienne en haar rol als boegbeeld van de holebibeweging. In 2003 trad ze in het huwelijk met Marianne Dupon, winnares van het televisieprogramma "De Mol". Het koppel maakte lesbische relaties in Vlaanderen tot een gespreksonderwerp, vooral toen Dupon in 2006 beviel van hun eerste kindje, dochter Ella-Louise. In april 2009 liep het allereerste BV-lesbohuwelijk van Vlaanderen echter jammerlijk op de klippen. Yasmine leed erg onder de breuk maar bleef toch met ongebreideld enthousiasme berichten over de perikelen van pasgeboren olifantjes, of zangeresjes als Jackobond aankondigen in "Zo is er maar Een".
Een emotioneel spagaat dat ze uiteindelijk niet langer kon volhouden.

1 opmerking:

Maarten zei

Ik heb ooit nog een handtekening van Yasmine op mijn buik gevraagd! En niet gekregen... Dit geheel terzijde.