vrijdag 19 juni 2009

Jan Matterne: de vader van de collega’s

De scenarioschrijver van de bekende televisieserie “de Collega’s”, Jan Matterne is op 86-jarige leeftijd overleden. Naast de serie over de belevenissen van een aantal ambtenaren van het ministerie schreef hij ook “Het Pleintje”, “Beschuldigde, sta op”, “Met voorbedachten rade” en “Caravans”.

Matterne, die op 7 mei 1922 werd geboren in Rummen, was aanvankelijk actief als acteur en regisseur in het amateurtoneel en was later ook betrokken bij het theatergezelschap van de KVS. In 1958 ging hij aan de slag bij de toenmalige BRT. Hij kreeg de rol van Francisco Pizarro in de jeugdserie "Manko Kapak" en acteerde in meerdere tv-films.

Intussen wierp hij zich op als scenarioschrijver en regisseur. In die hoedanigheid realiseerde hij meerdere afleveringen van "Beschuldigde, sta op", zowel voor de historische reeks (1964-1970) als voor de fictieve verhalen (1971-1980). In 1975 volgde de serie "Tafel zeven" die hij volledig schreef en regisseerde. Matterne was tevens de man achter "De Collega's". Het scenario werd geschreven door Matterne, hij regisseerde ook de eerste reeks.

De begingeneriek van De Collega's (voor de liefhebbers: op youtube vinden jullie hele afleveringen.

Geen opmerkingen: