donderdag 18 december 2008

Robert Jonquet: “Le héros de Highbury”

De ploegen die het mooie weer maken in de Champions league zijn al jaren dezelfde: Liverpool, Manchester, Barcelona of Inter Milaan. Maar er was een tijd dat een ploeg als Stade Reims, nu een modale tweedeklasser in Frankrijk, het mooie weer maakte in Europa en in Frankrijk.

We schrijven de jaren vijftig. Hoogdagen voor het Franse voetbal. Het legendarische spitsenduo Just Fontaine - Raymond Kopa scoorde aan de lopende band, zowel voor de nationale ploeg als voor Stade Reims. Zij gingen met de pluimen lopen in die glorieperiode, maar in hun schaduw speelde ook ene Robert Jonquet, het slot op de deur van de Franse en Reimse verdediging.

Jonquet werd 58 keer opgeroepen voor les Bleus, en droeg negen keer de kapiteinsband. Hij was erbij toen Frankrijk derde werd op het WK in 1958 (de eindronde waarin Just Fontaine 13 keer scoorde, nog steeds een record) en had, ongewild, een groot aandeel in de uitschakeling in de halve finale. Daar stonden onze zuiderburen tegenover de latere wereldkampioen, het Brazilië van Pele en Garrincha. Tijdens die wedstrijd raakte Jonquet na dik een halfuur geblesseerd na een botsing met Vava. Een kuitbeenbreuk was het gevolg. Aaangezien vervangen niet meer mogelijk was, speelde Jonquet de match toch nog uit, en behandeling met novocaïne hield hem min of meer op de been. Dat Pele hem de rest van de match gewoon voorbij wandelde was dan ook niet verwonderlijk.

Op internationaal niveau was het altijd ‘net niet’ voor Jonquet. Met Stade Reims verloor hij twee Europacupfinales tegen het onklopbaar geachte Real Madrid van Di Stefano. Op nationaal niveau kon hij wel een mooi palmares voorleggen: vijf nationale titels en twee bekers in tien jaar tijd.

Na zijn voetbalcarrière was Jonquet nog een tijdje trainer van Straatsburg. In het nieuwe stadion van Stade Reims werd, als eerbetoon, één van de tribunes naar Jonquet genoemd. Le Heros de Highbury, zo genaamd omdat hij Frankrijk in 1951 “eigenvoetig” op 0-0 hield in en tegen Engeland, werd 83 jaar oud.

Brazilie - Frankrijk (WK 1958) 5 - 2

Geen opmerkingen: