donderdag 18 december 2008

Majel Barrett-Roddenberry: Computer... End Program


Majel Barrett-Roddenberry heeft vandaag the final frontier overgestoken.
Majel Barrett-Roddenberry was de vrouw en later de weduwe van Gene Roddenberry, de bedenker van het in populariteit nog steeds onovertroffen Star Trek. Dat, en het feit zij in alle van de zes series (we sommen ze voor uw gemak nog even allemaal op: Star Trek, Star Trek: The Animated Series, Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine, Star Trek: Voyager en Star Trek: Enterprise) en in zes van de voorlopig elf films (inclusief de nieuwe, die volgende jaar in mei uitkomt) een rol had, leverde haar de bijnaam First Lady of Star Trek op.
Haar carrière begon in de late jaren vijftig en vroege sixties, met o.a. een gastrol in Bonanza, samen met James "Beam Me Up Scotty" Doohan. In 1963 ontmoette ze Gene Roddenberry en hij castte haar later voor enkele rollen in Star Trek, waar hij toen vollop aan het schrijven was. Majel speelde de rol van de vrouwelijke Eerste Officier van de Enterprise in de pilootaflevering en later in de serie die van Nurse Chapel, de wulpse verpleegster die heimelijk verliefd was op Mr. Spock. Ze zou, zoals reeds vermeld, nog vele rollen in Star Trek vertolken; de bekendste is waarschijnlijk de stem van de Enterprise-computer.
In 1969 trouwden Gene en Majel en hun huwelijk bracht in 1974 een zoon voort: Eugene "Rod" Roddenberry, Jr. Na Gene's dood in 1991 stond ze in voor de productie van enkele van zijn nog niet gerealiseerde ideeën, zoals de televisieseries Earth: The Final Conflict en Andromeda.
Majel Barrett-Roddenberry stierf op 76-jarige leeftijd, na een kort gevecht met leukemie.

Geen opmerkingen: