maandag 19 mei 2008

Robert Mondavi: Californische wijnpionier

De man die de Californische wijn op de wereldkaart zette is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij ligt aan de basis van het mondiale succes van de wijnen van de Napa Valley, even ten noorden van San Francisco.

De grandste cru uit zijn aanbod was de Opus One. Die ontwikkelde hij in 1979 samen met Baron de Rothschild, eigenaar van het beroemde Bordelese wijndomein Mouton-Rothschild.

Voor de rest moest Mondavi niet rekenen op te veel medewerking van de Chauvinistische Franse wijnboeren. Toen Mondavi in 2000 een lapje grond wou kopen in de Languedoc om daar wijndruiven te gaan verbouwen leidde dat tot straatprotesten tegen wat de Fransen beschouwden als neokolonialisme.

Wat er ook van zij, governator Arnold Schwarzenegger omschreef Mondavi als "a true Californian legend" en heeft daar waarschijnlijk gelijk in. De zoon van Italiaanse inwijkelingen begon in 1966 "from scratch" met zijn eigen wijnteelt in Napa Valley. Dat wijndomein draait tegenwoordig een jaarlijkse omzet van 20 miljard dollar. Mondavi verkocht zijn bedrijf in 2004 aan Constellation Brands voor 1,3 miljard dollar.

5 opmerkingen:

Mich zei

Ik moet hier toch even mijn ergernis over die Google Adds kunnen ventileren: bijzonder vervuilend en compleet irrelevant vav de content van deze blog imho. Spijtig om te zien dat onze vriend Kox geld heeft verkozen boven esthetiek en integriteit...

Tom zei

OK. Geen winstdeelname voor Mich :-P

De andere reguliere poster ontvangen binnenkort het businessplan in hun mailbox.

Groeten
Kox (geldwolf)

J.ames zei

En het zijn altijd die werklozen die niks beters te doen hebben dan de internet fora vol posten met allerhande getormenteerde zinsneden... Al een geluk is het deze keer vermoedelijk geen Vlaams Blokker :)

Tarek zei

ach, Mich, zoals ze zo mooi zeggen: "de één zijn dood is de ander zijn brood"

Tarek zei

En trouwens, net gezien, mooie Google ad: "Gods getuigenis". Zeg nu nog eens dat het compleet irrelevant is