woensdag 14 mei 2008

Robert Rauschenberg: collages en combine art
Eén van de belangrijkste Amerikaanse artiesten van de twintigste eeuw, Robert Rauschenberg is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij stierf thuis nadat hij een longontsteking opliep. Rauschenberg was schilder, beeldhouwer, choreograaf en fotograaf.

Hij maakte vooral furore in kunstmiddens met zijn “combine paintings”, waarbij hij dagelijkse voorwerpen combineerde met schilderijen: hij vergreep zich aan autobanden, fietsen, beddengoed en een occasionele opgezette geit.
Bekende werken


Het meest controversiële werk van Rauschenberg was misschien wel “Erased De Kooning” waarbij hij een werk van een van zijn eigen helden Willem De Kooning, helemaal uitgomde. Hij koos het werk dat hij zou uitwissen samen met De Kooning: voorwaarde was dat het geen potloodtekening zou zijn (te gemakkelijk uit te wissen) en dat het geen ‘mislukt’ kunstwerk van De Kooning zou zijn, maar een echt kunstwerk. Het kostte Rauschenberg uiteindelijk bijna een maand om het werk van een van zijn voorbeelden uit te gommen.

“Bed” is de bekendste Combine painting van Rauschenberg. Hij spijkerde een oud laken, een oud kussen en een oude sprei op een frame, krabbelde daarop met een pen en overgoot het geheel daarna met verf. Klein detail: Rauschenberg gebruikte zijn eigen bedlinnen voor dit werkje, naar het schijnt omdat hij geen geld had om een doek te kopen.

Rauschenberg ontwierp, in navolging van tijdsgenoot Andy Warhol (die voor onder andere Velvet Underground en Rolling Stones werkte), ook hoezen voor bekende artiesten. Zijn ontwerp voor de hoes van Speaking in Tongues van Talking Heads kaapte een Grammy Award weg.
Videofragment: Rauschenberg over de Erased De Kooning


Geen opmerkingen: