donderdag 8 mei 2008

Leopoldo Calvo Sotelo: een korte maar beslissende passage

De gewezen Spaanse eerste minister Leopoldo Calvo Sotelo is op 82-jarige leeftijd in zijn woning nabij Madrid overleden. Don Leopoldo was maar even premier van zijn land, maar Zapatero beschouwt zijn passage als "beslissend". De conservatieve liberaal was premier van Spanje van februari 1981 tot december 1982.

Calvo Sotelo was waarschijnlijk de minst bekende van de vijf premiers die Spanje kende sinds de Franco-periode. Dat is echter vooral te wijten aan de korte periode dat hij aan de macht was. Spanjekenners leggen echter de nadruk op zijn grote verdienste om de laatste stuiptrekkingen van het totalitaire regime te onderdrukken. De legertop was tot voor de passage van Calvo Sotelo immers nog vrij opstandig en willekeur regeerde in de militaire rechtbanken. Daar stelde hij paal en perk aan. Don Leopoldo loodste Spanje ook de NAVO binnen.

Een verstoorde eedaflegging.

De beëdiging van Calvo Sotelo werd verstoord door een couppoging van gewapende leden van de Guardia Civil onder leiding van luitenant-kolonel Antonio Tejero. Hij stormde met zijn troepen het Spaanse parlement binnen en gijzelde een tijdje de aanwezige volksvertegenwoordigers. De militaire opstand werd vrij makkelijk neergeslagen, en twee dagen later werd Calvo Sotelo officieel premier. Een premierschap dat echter nog geen twee jaar zou duren, want door interne strubbelingen binnen zijn partij moest hij vervroegde verkiezingen uitschrijven, die gewonnen werden door de socialist Felipe Gonzalez.

1 opmerking:

Tarek zei

De laatste president van Spanje is in 1939 hardhandig buitengebonjourd, mijn waarde Maarten... Leoke was "slechts" premier...