maandag 3 maart 2008

Jeff Healey: de blinde bluesrocker

De blinde Canadese Bluesrocker Jeff Healey is op zijn 41ste de pijp uit gegaan. Healey viel op door zijn aparte manier van gitaarspelen: hij legde zijn gitaar plat op zijn schoot. Jeff Healey speelde samen met een aantal groten uit de blues- en rockwereld: B.B. King, Stevie Ray Vaughan, George Harrison, Mark Knopfler Ian Gillian (Deep Purple) en Jimmy Rogers.

Van het album “See the light” uit 1988 verkocht Jeff Healey meer dan een miljoen exemplaren in de Verenigde Staten. Het nummer Hideaway werd genomineerd voor de Grammy awards. In zijn latere carrière richtte Healey zich meer op de traditionele jazz, zijn echte passie. Hij nam zijn versies op van jazz standards uit de jaren ’20 en ’30. Zijn laatste plaat, Mess of Blues, komt in april uit in Europa. Het is zijn eerste rockplaat in acht jaar.

Het leven van Jeff Healey was niet bepaald een sprookje. Toen hij 1 jaar oud was kreeg hij retinoblastoom, een tumor in het oog. Zijn beide ogen moesten geamputeerd worden. In 2005 kreeg hij opnieuw kanker, ditmaal in zijn benen. In 2007 moesten er ook tumoren uit zijn longen verwijderd worden. Hij kreeg bestraling en chemotherapie, maar dat baatte niet.

Wetenswaardigheidje: Healey was een fervent vinylverzamelaar: hij had thuis meer dan 25 000 langspelers in de kast staan.

1 opmerking:

Maarten zei

Ik kende de man voor zijn dood alleen van naam om eerlijk te zijn. Maar neem even de tijd om het youtube-nummer te beluisteren: Wat een heerlijke blok teringherrie. Love it!!