woensdag 5 maart 2008

Intermezzo : 55 jaar zonder de Rode tsaar

Het moet niet altijd treuren zijn als er iemand dood is. Vandaar dat we de mensheid en de zieke geesten die dit forum bezoeken even aan het volgende willen herinneren; vandaag is het exact 55 jaar geleden dat Josif Vissarionovitsj Dzoegasjvili, het beroemdste (en beruchtste) Georgische exportproduct, de pijp aan Maarten gaf. Jawel, Vadertje Stalin, de man die miljoenen Russen een enkel ticket richting goelag of ander martelkamp bezorgde, besloot er op 5 maart 1953 de brui aan te geven. Alhoewel; het verhaal gaat dat Stalin op een ochtend zijn kamer niet uitkwam en dat het uren duurde voor iemand het lef had ongevraagd naar binnen te gaan - er werden er voor minder op reis naar Siberië gestuurd. De Rode Tsaar lag ondertussen verlamd van een beroerte op het tapijt. Een ander verhaal vertelt dat hij vergiftigd werd door zijn KGB-chef, de beul Lavrenti Beria en dat de partij-elite rustig rond zijn bed stond terwijl hij al schreeuwende met zijn armen om zich heen sloeg. Een passend einde voor de man waar Ta Mok en anderen na hem nog een puntje aan kunnen zuigen.
Geniet nog even na (knipoog naar u, Jos) van de onderstaande collectie Sovjet-propaganda à la Stalin met op de achtergrond nog een mooi liedje op de koop toe. Tussen haakjes: de man die zeker de Dode Despoot 1953 zou hebben gewonnen werd toch nog 74.

2 opmerkingen:

Maarten zei

geweldig. Dat was nog eens propaganda!!
En wat een feestelijke muziek.

Tarek zei

ja, het volkslied van Sovjetunie, daar kan niet veel aan tippen... Helaas heb ik de versie van het Rode Legerkoor niet kunnen bemachtigen,die is zo mogelijk nog megalomaner!