donderdag 6 maart 2008

Norman Smith, de Jeroen Maes van The Beatles en Pink Floyd

De Britse muziekproducent en sound engineer Norman Smith heeft zijn powerknopje definitief uitgedraaid. Hij werd 85 jaar oud. Hij was een van de mannen achter de knoppen bij de eerste studioalbums van The Beatles: in de begindagen als geluidstechnicus, vanaf 1965 zelfs als producent. Het laatste Beatlesalbum waar hij aan meewerkte was Rubber Soul uit datzelfde jaar.

Vanaf 1967 begon hij te werken met een nieuwe jonge en beloftevolle groep: Pink Floyd. Hij werkte mee aan de albums The Piper at the Gates of Dawn, A Saucerful of Secrets, en Ummagumma. Tijdens de opnames van de song 'Remember a day' lag drummer Nick Mason van Pink Floyd enigzins in de knoop met zijn drumlijn. Smith wist echter welke kant hij op wilde met de song en nam zelf de percussie vooor zijn rekening.

Na zijn producerscarrière nam Norman Smith, onder de artiestennaam Hurricane Smith zelf nog een aantal albums op. In 1972 had hij ook een hit te pakken in het Verenigd Koninkrijk met 'Don't let it die'. Met "Oh babe what would you say" haalde hij zelfs de charts in de VS.

Norman Smith had een hand in zowat 180 Beatlessongs

Een grappig fragmentje: Norman Smith over "She loves you" van The Beatles

Geen opmerkingen: