dinsdag 4 maart 2008

Gary Gygax: Dungeon Geek


Vandaag rolden voor de laatste maal de veelzijdige dobbelstenen voor Gary Gygax, en hun verdict was genadeloos. De bedenker van het Dungeons & Dragons rollenspel is niet meer.
Gygax verwierf roem en bekendheid, in de eindeloos fascinerende wereld van de nerds en geeks althans, als de maker van het bekendste "pen en papier" fantasy-rollenspel aller tijden: Dungeons & Dragons. Dankzij hem konden talloze gebrilde breinen zich na de dagtaak in hun krijgers-, paladijnen- of tovenaars-alter ego hullen en hun onbegrensde fantasie de vrije loop laten. Samen met gelijkgestemden wierpen zij hun tot twintig zijden tellende teerlingen rond een kartonnen speelbord, waarop zij hun Tolkienesque avonturen beleefden.
In de jaren tachtig werden de ingenieuze mathematische regels van het D&D - ondertussen AD&D: Advanced Dungeons & Dragons - naar computerinstructies vertaald en een nieuw game-genre werd geboren: RPG. De komst van het internet gaf daar later nog een extra dimensie aan, in de vorm van MMPORGs (Massive Multiplayer Online Roleplaying Games), zodat millioenen spelers zich thans verslaven aan hun gefantaseerde nevenleven in plaatsen zoals World of Warcraft. En daar bovendien nog een flinke duit voor betalen.
Voor Gary Gygax, die 69 werd, schalle ten laatste male de +20 Horn of Sorrow.

Geen opmerkingen: