maandag 11 januari 2010

Miep Gies : Zonder haar geen Achterhuis

Miep Gies heeft ons verlaten. De kranige Nederlandse was één van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog de familie Frank onderdak verleende. Oorspronkelijk heette ze Hermine Santrouschitz en leefde ze in wat toen nog Oostenrijk-Hongarije was, maar in 1920 kwam ze naar Nederland als pleegkind toen Oostenrijk na de Eerste Wereldoorlog door een zware hongersnood geteisterd werd. Vanaf 1933 werkte ze bij Otto Frank, de vader van de postuum wereldberoemde Anne. Al snel werd ze een goede vriendin van de familie. Ze ontmoette haar man, Jan Gies, bij de familie Frank en in 1941 trouwde ze met Jan, nadat de Nazi's haar gedreigd hadden om haar terug naar Oostenrijk te deporteren omdat ze geweigerd had om zich aan te sluiten bij een Nazi-vereniging voor vrouwen. Toen het voor de Joodse Franks te heet onder de voeten werd in het bezette Nederland, hielpen Gies en haar man, samen met hun collega's Victor Kugler, Johannes Kleiman en Bep Voskuijl, om de familie te verbergen in een ongebruikte achterkamer in het bedrijf van vader Frank.
Helaas voor Anne Frank en haar familie werd ze verklikt en op 4 augustus 1944 opgepakt. Een paar dagen later probeerde Miep tevergeefs om de Oostenrijkse Nazi die hen had gearresteerd om te kopen. Tot nu toe is nog altijd niet geweten wie het gezin verklikt heeft.
Even voordat de Nazi's de boel overhoop kwamen halen voor hun onderzoek, vond Miep de pagina's van Anne Franks dagboek. Het zou de schrijfster onsterfelijke roem opleveren. Miep had het dagboek niet gelezen en merkte na de oorlog op dat als ze dat wel gedaan had, ze de pagina's verbrand zou hebben, omdat Anne al haar helpers er in noemde. De Gestapo vond er maar twee van de vijf.
Van de familie Frank overleefde alleen de vader, Otto Frank, de concentratiekampen. Anne Frank overleed begin maart 1945 in Bergen-Belsen aan tyfus. Na de oorlog gaf haar vader het dagboek uit en de rest is bekend.
Miep Gies werd uiteindelijk 100 jaar oud. Ze overleed in Hoorn, een kleine maand voor ze 101 werd.

Geen opmerkingen: