maandag 25 januari 2010

Ali Hassan al-Majid : "Chemical Ali"

Vier keer werd hij ter dood veroordeeld, maar vandaag ging het licht voor Ali Hassan al-Majid finaal uit. En al-Majid is niet van de minste. Sinds de machtsovername van Saddam Hoessein in Irak in 1979 was hij één van de wreedste mannen in een al voor zijn wreedheid berucht regime. Al-Majid, een neef langs vaderszijde van de Irakese dictator, was de man die alle vuile klusjes voor Saddam opknapte. Zijn vak had hij al vroeg geleerd; eind jaren '60 en begin jaren '70, toen de Baath-Partij in Irak aan de macht kwam, stond al-Majid klaar om alle "tegenstanders" van het regime vakkundig te elimineren. Meer dan 3.000 gingen er het hoekje om in die dagen.
Toen Saddam dan uiteindelijk zelf in 1979 het spel overnam, kwam zo'n sadistisch manusje-van-alles dan ook goed van pas. Bovendien was hij familie, wat nog een grotere rol speelde in al-Majids steile klim naar de hoogste regionen van de macht. In 1980 werd hij hoofd van de staatsveiligheid en menige kop rolde.
Al-Majid maakte voor het eerst een grote indruk bij Saddam toen hij het dorp Dujail in Noord-Irak met de grond gelijk maakte. Vandaar kwamen naar het schijnt de mannen die een moordpoging op de grote leider hadden geprobeerd. Maar de reputatie van al-Majid - en zijn bijnaam - verdiende hij pas echt in 1987. Toen was hij gouverneur van de Koerdische provincies in Noord-Irak. Die stond toen in vuur en vlam door een opstand tegen Saddam. Al-Majid lanceerde Operatie Anfal. In 1988 had Halabja de dubieuze eer om als eerste vermorzeld te worden. Vijf uur lang sproeiden Irakese vliegtuigen het ene chemische wapen na het andere op het dorp. Mosterdgas, Tabun, Sarin en VX kregen de onfortuinlijke dorpelingen op hun hoofd. Het resultaat was meer dan 5.000 lijken. Het leverde al-Majid de bijnaam "Chemical Ali" op. In de volgende drie jaar joeg Chemical Ali nog ongeveer 180.000 Koerden over de kling.
Saddam beloonde zijn neef met het gouverneurschap van een nieuwe provincie, de 19e. Dat nieuwe "19e gouvernaat" was Koeweit, net overrompeld door Irak. Ook daar deed Chemical Ali zijn reputatie alle eer aan.
Na de bevrijding van Koeweit werd al-Majid de nieuwe Minister van Binnenlandse Zaken. Deze keer waren het de in opstand gekomen Irakese sjiieten die er aan moesten geloven. Weer een paar duizend onder de zoden. In 1995 ging hij zelfs zo ver dat hij zijn bloedeigen neven, de twee zonen van zijn broer, een kopje kleiner maakte. De broer zelf volgde iets later.
Saddam verloor zijn macht in 2003, Chemical Ali was toen ook alles kwijt. Hij dook onder. Eerst werd gedacht dat hij omgekomen was bij een luchtaanval, maar uiteindelijk bleek dat hij nog in leven was en in augustus van dat jaar werd hij gearresteerd. Vier keer werd hij in daaropvolgende processen ter dood veroordeeld, de laatste keer op 17 januari. De beul stond deze keer ook klaar voor al-Majid. Chemical Ali stierf aan de galg, 68 jaar oud.

Geen opmerkingen: