maandag 23 maart 2009

Jade Goody: banale boekskesvulling

Een raadseltje: wat is de gelijkenis tussen Jade Goody en het urinoir van Marcel Dechamps (officiële naam:‘la fontaine’)? Ze zetten allebei aan tot nadenken. Dechamps confronteerde ons met een tot kunst verheven urinoir met de vraag ‘Wat is kunst?’ Goody confronteerde ons met haar ways of life met de vraag: “Wat is een celebrity? Moet je iets kunnen om beroemd te zijn? Vroeger wel, maar sinds de Goody’s en Paris Hiltonnen de boekskes bevolken niet meer. Een verschil tussen het kunstwerk en het kappersboekenvulsel: Deschamps’ beweegredenen waren wat filosofischer van aard als die van Goody. Deschamps wilde echt de kunst in vraag stellen. Goody was het enkel te doen om de aandacht, en het daaraan verbonden geld en de roem bij een welbepaald segment van de bevolking.

Goody werd bekend door haar deelname aan Big Brither in Groot-Brittanië en later werd ze zelfs buiten het eiland bekend, doordat ze tijdens celebrity Big Brother een Indische medebewoonster van het huis een aantal smakeloze racistische opmerkingen naar het hoofd slingerde. Omdat we over de overledenen toch ook iets goed moeten zeggen: ze excuseerde zich achteraf uitgebreid in de gespecialiseerde pers.
Net voor haar overlijden verkende ze nog maar eens de grenzen van de goede smaak, door haar doodsstrijd uitgebreid in de boekskes te laten uitsmeren. Het geld dat ze daarvoor kreeg, ging naar haar kinderen.

Goody overleed op 27 jarige leeftijd aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.

Geen opmerkingen: