maandag 9 maart 2009

Henri Pousseur: Les belles musiques nouvelles

De Belgische componist Henri Pousseur is op 80-jarige leeftijd overleden.
Dat meldt de Franstalige radiozender la Première. Pousseur genoot internationale faam als componist van nieuwe muziek en voorvechter van hedendaagse uitvoeringspraktijken aan de conservatoria.
Henri Pousseur werd in 1929 geboren in Malmédy. Tijdens zijn muziekstudies aan de Luikse en Brusselse conservatoria ontdekt hij het serialisme, met als ultieme uitloper de dodekafonische muziek, het twaalftoonenstelsel dat toen wereldwijd opgeld maakte binnen de ernstige muziek. In de vijftiger jaren is Pousseur de bezielende kracht en oprichter van 'Musiques nouvelles'.
Pousseur komt later aan het hoofd te staan van het conservatorium van Luik en richt tevens in Luik het muziekstudiecentrum Centre de Recherches musicales de Wallonie op.
Nadat hij officieel op rust ging, zette hij zijn muzikale praktijk verder en richt in 2000 een nieuwe multimediale muziekrichting op, die elektro-akoestische muziek en digitale beelden vermengt.
Pousseur behoorde samen met Pierre Bartholomée aan Waalse zijde en Louis De Meester en Karel Goeyvaerts aan Vlaamse zijde tot de top van de Belgische nieuwe muziek. Ook internationaal werden zijn composities uitgevoerd naast werk van Karlheinz Stockhausen en Pierre Boulez.

Geen opmerkingen: