dinsdag 6 januari 2009

Ron Asheton: gitarist van The Stooges


Ron Asheton richtte in 1967 samen met zijn broer Scott (drummer), Dave Alexander (bassist) en Iggy Pop (zanger, fenomeen) het fijne popgroepje The Stooges op. Als gitarist en songwriter op de twee eerste albums schonk hij de wereld de onsterfelijke en onverwoestbare riffs van o.a. I Wanna Be Your Dog en No Fun. Later werd hij bedankt voor zijn gitaarspel en probeerde hij het nog even als bassist, maar in 1974 splitte de groep onder druk van Iggy’s heroïneperikelen.

Asheton leende daarna zijn diensten nog aan wat andere groepjes en speelde hier en daar een soundtrack in. Ook acteerde hij in de eighties en nineties van de vorige eeuw in enkele eerder bedenkelijke horrorflicks, te weten Mosquito, Frostbiter: Wrath of the Wendigo en Legion of the Night. Om u een idee te geven, hier is de trailer van Mosquito:Bij de reünie van The Stooges in 2003 was Ron er weer helemaal bij, en dit keer weer mét zijn gitaar. Prompt mocht hij een eervolle 29ste plaats claimen in Rolling Stone’s 100 Greatest Guitarists of All Time.

Op 6 januari 2009 vond men het lichaam van de zestigjarige Asheton in zijn huis in Ann Arbor (Michigan). Men vermoedt dat de man al op Nieuwjaarsdag was bezweken aan een hartaanval.

Geen opmerkingen: