zondag 4 januari 2009

Lei Clijsters: Limburgse Libero

Leo "Lei" Clijsters overleed op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Leo Clijsters werd geboren op 9 november 1956 in Opitter, een deelgemeente van het Limburgse Bree. Sport was de rode draad doorheen het leven van Lei Clijsters. Op jonge leeftijd koos hij voor het voetbal en speelde hij zijn eerste wedstrijden bij het plaatselijke Opitter FC, waar zijn talent niet onopgemerkt bleef. Hij stond gekend als een echte "libero" oftewel "laatste man", maar tekende toch voor enkele belangrijke doelpunten, waarbij hij ondanks zijn kleine gestalte toch mee oprukte bij hoekschoppen.

Clijsters startte zijn carrière zoals gezegd bij Opitter FC in Opitter. Daarna speelde hij o.a. bij Club Brugge, SK Tongeren, Patro Eisden, Thor Waterschei, KV Mechelen en Club Luik. In zijn KV Mechelen-periode was hij als verdediger ook een vaste waarde in de nationale ploeg van België en won hij in 1988 de Gouden Schoen. Grootste triomf was waarschijnlijk de 1-0 overwinning van KV Mechelen tegen het grote Ajax op 11 mei 1988 te Straatsburg, waardoor kapitein Lei Clijsters de Europabeker voor Bekerwinnaar in de lucht mocht steken.

Hij heeft tevens de WK's van 1986 in Mexico en van 1990 in Italië meegemaakt. Nadien heeft hij enkele jaren als trainer gewerkt bij Patro Eisden, AA Gent, SK Lommel, KV Mechelen en Diest.

Ook bekend waren zijn dochter Kim Clijsters en Elke Clijsters. Tijdens de succesvolle tenniscarrière van zijn dochter Kim hield hij zich als manager en vader vooral op de achtergrond. Nadat ze was gestopt met tennissen, pakte Clijsters de draad als trainer weer op bij KSK Tongeren. Toen echter bekend raakte dat hij aan een ernstige ziekte leed, trad hij terug uit de schijnwerpers...

Geen opmerkingen: