maandag 15 september 2008

Richard Wright : The Pink Floyd Sound has ended


Richard Wright is op 65-jarige leeftijd na een slepende ziekte overleden. Hij is bekend als toetsenist (hij leerde zichzelf spelen) en mede-oprichter van de band Pink Floyd, en tot 1981 zou hij deel zijn van deze psychedelische rockgroep.

Wright kende Roger Waters en Nick Mason van zijn studie, en was samen met hen en Syd Barrett in 1965 oprichter van The Pink Floyd Sound, zoals de band in eerste instantie werd genoemd. Hij speelde in de eerste jaren een belangrijke rol en bracht diverse nummer in in het repertoire van de band, waaronder "Remember a Day", "Paintbox" en "It Would Be So Nice". Later zou Wright zich minder bezighouden met het schrijven van teksten, en zich meer toeleggen op het schrijven van instrumentale nummers, waaronder "Interstellar Overdrive", "A Saucerful of Secrets", "Careful with That Axe, Eugene" en "One Of These Days".

Zijn eerste soloproject was het album Wet Dream in 1978. Tijdens de opnames van The Wall werd hij door Roger Waters aan de kant gezet, het resultaat van zowel groeiende onmin tussen Waters en Wright, als ook van persoonlijke problemen. Hij werd echter wel als sessiemuzikant ingehuurd tijdens de tour die volgde op het uitbrengen van The Wall. Ironisch genoeg is Wright de enige die financieel voordeel had van deze tour, omdat de verliezen werden gedragen door de drie overige, "vaste" leden van de band.

Tijdens het Live 8 concert op 2 juli 2005 trad Wright voor het eerst en voor het laatst sinds de The Wall tour met de andere leden van Pink Floyds bekendste line-up op. Stiekem hoopte hij om ooit nog eens te touren met het gezelschap, maar de tijd bleek niet zijn bondgenoot...

6 opmerkingen:

Jozz zei

Wellicht maak ik me er niet populairder mee, maar ik vind Pink Floyd de meest overschatte groep allertijden. De kans dat ik deze meneer een eervol eresaluut zal geven met mijn keyboard is dus klein :-)

J.ames zei

Och Jos, geef gewoon toe dat het niet na te spelen valt... :p

patheticjoe zei

hmmmmm... vind je "Pink Floyd de meest overschatte groep allertijden" zoals je Jefke Geeraerts de slechtste thrillerschrijver van Vlaanderen vond, waarna je tot de vaststelling kwam nog nooit iets van de brave man gelezen te hebben? Zelf hou ik ook niet altijd van de grote stadionrock van the wall, maar wel veel van de beginperiode toen dhr Roger Waters nog niet veel in de melk te brokken had. Misschien heb je natuurlijk na een grondige studie van The piper at the gates of dawn, a saucerful of secrets, ummagumma, atom heart mother, meddle of obscured by clouds besloten om pink floyd "de meest overschatte groep aller tijden" (what about clouseau?) te noemen, maar iets zegt me dat die eerste zes albums niet echt onderwerp van uw studie uitmaakten. Om één of andere reden vermoed ik zelfs dat je niet meer dan vijf pink floyd-songs kent, en alle uit de "roger waters bigger than life" periode, waar dhr. Wright overigens ook een hartsgrondige hekel aan had. Nevermind, evenwel. Misschien de grootste charme van de dodenwake is dat je voortdurend uitgedaagd wordt naar muziek te luisteren, films te bekijken, boeken te lezen, ... die je normaal geen blik waardig zou keuren. Soms worden je vooroordelen bevestigd, soms heb je er een nieuwe huisvriend bij. Moge het tweede u nog vaak overkomen!

innige groeten,

k (de slechtste cultuurcriticus aller tijden)

Jozz zei

Zoals ik beloofde, heb ik sinds de Geeraertsepisode mijzelf niet meer aan ongefundeerde negatieve kritiek bezondigd. M.a.w. van Pink Floyd heb ik wel degelijk (met dank aan de Tongerse en Leuvense bib) meerdere albums uit verschillende periodes beluisterd. Ook ik vind de vroege periode (met Syd Barett wiens soloplaten overigens beter zijn dat die van Floyd en ja, ook dat heb ik proefondervindelijk ondervonden :-)) beter dan de latere, maar toch blijf ik er bij dat Pink Floyd zeer overschat is, zeker in vergelijking met groten als Beatles, Stones en Bowie...

Jozz zei

En ik kan - ondanks mijn onderzoek - idd maar weinig titels van Pink Floydnummers en -albums opnoemen, omdat ik ze vaak onmiddellijk vergat wegens slaapverwekkend :-)

patheticjoe zei

ok, ok, in dat geval kunnen we ons beperken tot de gemeenplaats "smaken verschillen". Ik zei het al, ik ben de slechtste cultuurcriticus aller tijden :-)